Re: Neplacené volno - superhrubá mzda
A tohle plyne z čeho? Potřebuju se opřít o nějaký právní předpis.
Jediné, co jsem zatím našel, je §38h, odst1 v zákoně o dani z příjmů a podle toho bych měl navýšit o všechno, co za mě zaplatí firma na sociálním a zdravotním pojištění.
Aspoň to tak teda chápu.
---
Situace je těžce diskutabilní.
Pro navýšení:
1. Ze zákona (48/1997) - oněch 720,- Kč má za něj povinnost zaplatit zaměstnavatel.
2. Když tu povinnost má - je třeba podle zákona o daních z příjmů navýšit základ daně /doposud 0 Kč/ o tuto částku.
Proti navýšení:
Nejmenovaná autorita píše v knize "Zdanění mezd ..." že v tomto případě ne.
---
Osobně zastávám názor pro navýšení, nicméně si to nechám potvrdit.
Podle mého názoru nenavyšovat.
1) Ne vždy má povinnost těch 9% uhradit zaměstnavatel. Pokud se dohodnou, pak celých 13,5% hradí zaměstnanec.
2) Základem daně je jen hrubá mzda (a požitky) navýšená o odvody zaměstnavatele, týkající se této hrubé mzdy (a požitků).
Zaměstnanec nic nevydělal a ani neměl požitek (např. auto pro osobní účely), tak ani není co danit.
>Podle mého názoru nenavyšovat.
>1) Ne vždy má povinnost těch 9% uhradit zaměstnavatel.
>Pokud se dohodnou, pak celých 13,5% hradí
>zaměstnanec.
Tady spor není, ale tuto situaci neřeším.
>2) Základem daně je jen hrubá mzda (a požitky)
>navýšená o odvody zaměstnavatele, týkající se této hrubé mzdy
>(a požitků).
>Zaměstnanec nic nevydělal a ani neměl požitek (např.
>auto pro osobní účely), tak ani není co danit.
Text příslušného odstavce zní (trochu jsem zkrátil):
Základem pro výpočet zálohy je úhrn příjmů ze závislé činnosti a z funkčních požitků zúčtovaný nebo vyplacený poplatníkovi za kalendářní měsíc nebo za zdaňovací období
a) snížený o částky částky, které jsou od daně osvobozeny, a
b) zvýšený o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění (dále jen "pojistné"), které je podle zvláštních právních předpisů21) ze zúčtovaných nebo vyplacených příjmů povinen platit zaměstnavatel sám za sebe,
O co se v tomto textu opíráte, když tvrdíte, že není co danit?
O to, že nemám co zúčtovat? Já bych mu zúčtoval nulu.
Mám též informaci o tom,že vzhledem k tomu, že se pojistné počítá z poměrné části minimální mzdy a ne vždy jej hradí zaměstnavatel, bylo rozhodnuto na MF o tom, že se z titulu poskytnutí neplaceného volna nebude základ daně zaměstnanci navyšovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.