Re: RD, následná MD a proplacení ŘD
Nevím, jak jste spočítala 10,5 dne. Podle mne za rok 2007 bude mít nárok na 13,5 dne. Požádá o řádnou dovolenou od 23.3. v návaznosti na MD a tím bude mít za rok odpracováno víc jak 60 dnů a protože za RD po MD se dovolená nekrátí, tak bude mít nárok na celoroční dovolenou za rok 2008. Potom teprve nastoupí na další RD.
Asi je to tím pátkem, ale vůbec mi to nezapálilo...:-( První MD měla od 12.4.05 do 24.10.2005, pak požádala o čerpání rodičovské dovolené od 25.10.2005 do 1.6.2008. Mezitím však opět otěhotněla a na druhou MD nastoupila 9.9.2007, bude trval do 22.3.2008 a včera mi poštou přišla žádost o čerpání rodičovské dovolené od 23.3.2008 do 18.10.2010..... Můžete mi ještě jednou někdo prosím napsat, jak bude mít nárok na řádnou dovolenou a zda ji to mám proplatit (i když proplácet ŘD již nelze...).. mám v tom nějaký zmatek.
Děkuji
Asi vůbec neví o tom, že by mohla požádat o "čerpání" řádné dovolené. Pokud o to nepožádá, může si ji vybrat po skončení rodičovské dovolené, ale to už bude krácená.
Nárok na dovolenou se vždy posuzuje za každý rok zvlášť. Za rok 2007 je na mateřské více jak 60 dnů a dovolená se bude krátit za dny RD před nástupem MD. Za prvních 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 zameškaných dnů o další 1/12. Za rok 2008 spočítáte dny mateřské. Vychází jí 59 dnů, tzn. že by neměla nárok na dovolenou za rok, ale pouze za každých 21 dnů na 1/12. Tedy 2/12. Kdyby ovšem požádala o čerpání ŘD po skončení MD, tak ta se počítá do odpracovaných dnů a tudíž by měla víc jak 60 a nárok na celých 20 dnů dovolené za rok 2008. Až potom by teprve nastoupila na rodičovskou dovolenou.
Záleží na vašem rozhodnutí, jak se zachováte.
Požádala o rodičovskou od 23.3., řádnou dovolenou nechtěla, 17 dnů si vybere po skončení RD. Je to její věc, nejste chůva.
Nebo jí zavoláte, ať si napíše novou žádost o čerpání řádné dovolené a následné čerpání rodičovské dovolené a dostane 33,5 dne dovolené. Starou žádost proženete skartovačkou.
Re: ještě jedna drobná otázečka
A jak to bude u zaměstnankyně, která nastoupila na MD od 23.3.05 do 4.10.05. Od 5.10.má žádost o čerpání rodičovské dovolené do 19.4.2008. Před nástupem na MD byla půl roku nemocna, tzn. září 2004 až 22.3.2005. Bude mít za rok 2005 nárok na celou dovolenou nebo krácenou. Měla by se totiž v dubnu vrátit a tak bych jí chtěla dopředu písemně oznámit, že má ještě nějaké nevybrané dny.... A nepropadla jí ta nevyčerpaná řádná dovolená?
Ještě jednou děkuji
Re: ještě jedna drobná otázečka
Za rok 2005 by se jí dovolená nekrátila jen tehdy, pokud by si o čerpání dovooené požádala hned v návaznosti na mateřskou dovolenou. V tomto případě by se jí nekrátila proto, že před mateřskou nebyla nemocná ani 100 prac. dnů (musíte posuzovat každý kal. rok zvlášť). Protože si ale o čerpání řádné dovolené nepožádala a hned nastoupila na rodičovskou dovolenou, už se jí dovolená pokrátila v důsledku neodpracovaných směn za nemoc a rodičovskou dovoloenou (sečtou se prac. dny, které promarodila a ve kterých měla rodičovskou dovolenou a k tomu svátky, ve kterých marodila a měla rodičovskou) - za prvních 100 o 1/12, za každých dalších 22 o další dvanáctiny. Ale je zbytečné to počítat, protože už jí propadla. To, že se nevybraná dovolená převádí až na dobu po rodičovské dovolené totiž platí až od nového zákoníku práce, tj. od loňska.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.