Re: e-shop
jestli jsem to dobře pochopila vlastníte e- obchod .
jde o to jakým způsobem ho budete prodávat.
V případě nákupu musíte mít doklad o pořízení zboží.nelze nakupovat zboží na černo.což by mohlo být někým chápáno.měl by jste evidovat podle těchto dokladů sklad.
V případě ,že si s někým sjednáte komisi ,tak budete mít jen DL,podle které budete vést pro sebe ,dodavatele a fú přehled o prodeji. bylo by to jednodušší,ale málokterý dodavatel na komisi přistoupí. v tomto případě by vám mohl vyplácet provizi ,kterou by jste danil/a.
No já dělám jen účto, ale FO pro kterou to dělám, nakupuje na fakturu zboží, pak ho na netu prodává. Zájemci který si zboží objedná vystaví daňový doklad o prodeji a po zaplacení zboží pošle. Z toho tedy vyplývá, že při nákupu budu zboží evidovat na skladě, a při prodeji vyndám ze skladu a zaúčtuju vystavenou fakturu. Akorát ještě jak to s tím skladem zboží je nakupované na váhu ne za kus, na sklad to budu dávat přepočtený, za tu samou cenu ze skladu vyndám, ale fakturu vystavím na víc a ten rozdíl bude provize? Která se bude teda danit?
Stručně: ten rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou bude marže, neboli zisk podnikatele, který na konci roku vykáže jako základ daně (samozřejmě ta částka bude upravena ještě o případné jiné daňové výnosy a náklady, např. režii, mzdy ... odpisy ...), atd.
Vedení skladu závisí na podnikateli - jestli bude zboží evidovat k kg nebo v kusech. Hlavně musí být průkazné.
No a prosím teď mi poraďte jak tedy mám evidovat ten sklad, když jak jsem už psala nakup je v kg (tříděný pytle, ale každý májí ještě jinou cenovou kategorii, např. 50 kg/130, 140,- atd) ale prodává se po kusech a samozřejmě každý kus je oceněn jinak. Nevím co v tomto případě mám dělat, co bude lepší
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.