Vlákno názorů k dotazu Daňová evidence a kurzy od MLOG - Re: Daňová evidence a kurzy Myslím, že ne. Ve...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2008 15:43

MLOG (neregistrovaný)

Re: Daňová evidence a kurzy
    Myslím, že ne. Ve Vašem případě budete v průběhu roku pro příjmy a výdaje používat pevný kurs a na konci roku - pohledávky a závazky se přepočítají kursem ČNB k 31.12.

• 9. 2. 2008 16:00

Jája (neregistrovaný)

A když bych měla zvolený čtvrtletní kurz - pak pro každé čtvrtletí budu používat vyhlášený kurz k prvnímu prac.dni toho čtvrtletí a k 31.12. přepočtu nezaplacené závazky a pohledávky tím vyhlášeným kurzem ČNB? Díky za odpověď

• 9. 2. 2008 21:38

xxl (neregistrovaný)

Asi půjde o nedorozumění. V DE přece nemohou kurzové rozdíly vznikat. Příjmy i výdaje vedete v korunách a závazky a pohledávky váš hospodářský výsledek neovlivňují.

• 10. 2. 2008 14:12

MLOG (neregistrovaný)

Ano, v daňové evidenci nemohou vznikat žádné kurzové rozdíly, protože přepočet cizoměnových příjmů a výdajů se provádí pouze jednou, a to při úhradě (denním, pevným nebo jednotným kurzem) a ostatní cizoměnové položky (např. pohledávky a závazky) se přepočítávají kursem ČNB k 31.12 pouze pro evidenční účely ve smyslu § 7b odst. 4 zák. č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, aby je bylo možno uvést do přílohy č. 1 přiznání k dani z příjmů fyz. osob. Tento propočet ale nemá žádný přímý daňový dopad (zdroj: ASPI)

• 11. 2. 2008 6:56

Jája (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den, prošla jsem si dostupné diskuze o kurzech,
    >>>>>ale pořád v tom nějak nemám jasno. Když si fyzická
    >>>>>osoba, která vede daňovou evidenci, zvolí, že bude
    >>>>>používat roční kurz - znamená to, že celý rok bude
    >>>>>všechny
    >>>>>fa a doklady vystavené např. v eur přepočítavat
    >>>>>jedním
    >>>>>kurzem, který je vyhlášen k prvnímu pracovnímu dni v
    >>>>>roce /např. 2.1.2007/ a na konci roku nezaplacené
    >>>>>závazky a pohledávky a stav účtu k 31.12.2007 pak
    >>>>>přepočte
    >>>>>kurzem, který je vyhlášen pokynem D-318?

>>
    >>
    >
    >Ano, v daňové evidenci nemohou vznikat žádné kurzové
    >rozdíly, protože přepočet cizoměnových příjmů a výdajů
    >se provádí pouze jednou, a to při úhradě (denním,
    >pevným nebo jednotným kurzem) a ostatní cizoměnové položky
    >(např. pohledávky a závazky) se přepočítávají kursem
    >ČNB k 31.12 pouze pro evidenční účely ve smyslu § 7b
    >odst. 4 zák. č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, aby je
    >bylo možno uvést do přílohy č. 1 přiznání k dani z
    >příjmů fyz. osob. Tento propočet ale nemá žádný přímý
    >daňový dopad (zdroj: ASPI)
    >
    Moc Vám děkuji za odpovědi a trpělivost, ale já asi nenapsala tu otázku úplně spávně. Mi totiž nejde o kurzové rozdíly /chápu, že ty mohou vzniknout jen v účetnictví a ne v DE/, ale já mám úplný hokej ve stanovení těch kurzů. Znamená to, že denní kurz je ten co je vyhlášený ČNB, jednotný kurz je ten co je vyhlášený až po ukončení roku pokynem - pro rok 2007 D-318, ale já nevím co je pevný kurz - ostuda, ale je to tak. Pevný kurz znamená, že si stanovím vnitřním předpisem, že budu používat např. čtvrtletní kurz a použiji tedy kurz, který je stanovený k 1.prac.dni ve čtvrtletí??? Znamená, že když si stanovím, že použiji jednotný kurz, tak celý rok nemá vlastně čím přepočítat závazky a pohledávky a platby v Eur do deníku??? No, hokej?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).