Náměstek MF - lze už od ledna
Mladá fronta dnes z Pa 8.2.2008
Daňová amnestie pro cizince
„Mzdové účtárny mohou slevu (u cizinců) zohlednit ve výplatě už za leden,“ vyzývá firmy náměstek ministra financí přes daně Peter Chrenko. Ministerstvo se k tomuto nezvyklému kroku rozhodlo „za účelem odstranění tvrdosti na základě zmocnění v zákoně o daních z příjmů“. Dalším důvodem je, že ve Sněmovně se projednává novela, která má zákon ve prospěch cizinců stejně změnit. Ta však bude účinná nejdříve od poloviny roku a to by bylo pro podniky už pozdě. Podle Chrenka vznikl problém při zavádění nových daní. „Nedomyslel se do konce dopad, nepočítalo se s tak silnou skupinou cizinců u nás pracujících,“ říká Chrenko.Opatření se týká většiny z téměř čtvrtmilionové armády cizinců pracujících u nás legálně. Jejich počet přitom dále roste a firmy jsou na pracovní síle ze zahraničí čím dál závislejší. Cizinci by podle stávajícího zákona dostali peníze až za rok po podání přiznání a jen za podmínky, že by devadesát procent svých příjmů měli z Česka. Není běžné, aby ministerstvo samo přistoupilo k daňové amnestii formou opatření. Zákon mu to však umožňuje. „Je to oprávněné, i když velmi překvapivé rozhodnutí, které jde nad rámec současného znění zákona,“ říká bývalá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. „Nedomyslel se do konce dopad, nepočítalo se s tak silnou skupinou cizinců u nás pracujících.“ Peter Chrenko, náměstek ministra.
Re: Náměstek MF - lze už od ledna
No já nevím, jak může MF jen tak říct, že nějaký paragraf zákona neplatí? Podle mě to není odstranění tvrdosti, ale skutečně změna zákona, co když to parlament z nějakého důvodu neschválí, nebo nezvolí prezidenta a nebude to mít kdo podepsat nebo já nevím co. Kdyby to bylo obráceně, tak by všichni křičeli, že to nejde. Od čeho bychom pak měli parlament.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.