Vlákno názorů k dotazu DoPP od Jiřka - Re: DoPP Pokud v tom druhém zaměstnání, kde nemáte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 2. 2008 12:15

Jiřka (neregistrovaný)

Re: DoPP
    Pokud v tom druhém zaměstnání, kde nemáte podepsané prohlášení, dosáhnete v měsíci hrubé odměny do 5000 Kč, pak Vám z toho srazí daň srážkovou a ta je konečná, tento příjem a tato daň se nikam nezahrnuje. V prvním zaměstnání Vám tak budou moci pak udělat zúčtování pouze z příjmů u nich (pokud ještě z nějakého jiného důvodu nebudete podávat přiznání). Pokud ale v tom druhém zaměstnání dosáhnete měsíčního příjmu nad 5000 kč hrubého, bude Vám zdaněn zálohovou daní a v takovém případě Vám první zaměstnavatel nesmí provést zúčtování, budete povinna podat přiznání, kam zahrnete přijem jak od prvního tak od druhého (pouze za ty měsíce, které Vám zdanil zálohovou daní).

• 11. 2. 2008 14:27

akim (neregistrovaný)

Mám to pochopit tak, že pokud jsem u druhého zaměstnavatele nemohla podepsat prohlášení a příjem jsme měla za 2 měsíce 20000,- kč že mi srazil 20% srážkovou daň, že to udělal špatně?
    A tak já si to nemohu už vyptat zpátky?
    Děkuji

• 11. 2. 2008 16:23

Jiřka (neregistrovaný)

Špatně čtete. Napsala jsem, že pokud v tom druhém zaměstnání (kde není podepsané prohlášení) dosáhnete měsíčního příjmu nad 5000 hrubého, je tento příjem zdaněn zálohovou daní....
    Vy píšete o dvou měsících. Rozhodující je, jak vysoká byla částka v jednom měsíci a ve druhém měsici. Každý měsíc se posuzuje zvlášť. Pokud Vám zúčtovali v jednom měsíci 5000 Kč a ve druhém 15000 Kč, pak v tom prvním měsíci Vám byla sražena 15% srážková daň (ta je konečná) a ve druhém měsíci byla daň 20% zálohová (musíte podat přiznání, kam tento příjem zahrnete). Pokud Vám v každém měsíci zúčtovali po 10000 hrubého, pak Vám v obou měsících zdanili 20% zálohovou a musíte podat přiznání, kam tento příjem zahrnete.
    Letos je jednotná sazba daně (15%), ale pravidlo jak danit a přiznávat platí stejné. Zálohová daň = 15%, srážková daň konečná = 15%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).