Re: Daňový domicil
Ano, na základě toho opatření můžete uplatňovat slevu na poplatníka i bez daňového domicilu. Právě toto opatření to umožnilo i u cizinců tj. nerezidentů. S daňovým domicilem by se jednalo o rezidenta a platilo by pro něho zdaňování všech slev jako pro tuzemce.
Zda si bude tento nerezident muset podat daňové přiznání na konci roku, nebo bude moci udělat roční zúčtování mzdovka, tak to bude uvedeno v novele zákona platného asi od 1.7.2008. Myslím, že zatím je tam navrženo v případě uplatnění jen slevy na poplatníka jen roní zúčtování (nemusel by podávat daň. přiznání).
Laďo, nevím, zda jsem dobře pochopila, že ta podmínka 90% příjmů v ČR platí i nadále, ať už bude možné udělat zúčtování nebo bude muset podat přiznání. Co v případě, že těch 90% nesplní? Bude muset poskytnuté měsíční slevy vrátit? A teď ještě jeden případ konkrétně: Slovákovi, zaměstnanému v ČR (dojíždí přes hranice ze SR) se v lednu narodila dcera. Zvýhodnění nedám. Slevu na poplatníka mu dám. Co po skončení roku? Kvůli uplatnění dítěte musí podat přiznání v SR (vystavím potvrzení o zd. příjmech). A co měsíčně uplatňovaná sleva na poplatníka, když přiznání nebude podávat v ČR? A co když v průběhu roku skončí, půjde dělat na Slovensko a v ČR nedosáhne 90%?
Re: paní Jiřko-slevu tedy neuplatňovat?
>>>>>>Podle opatření MF, čj. 05/13797/2008 - 152, ze
>>>>>>7.2.2008, které je na stránkách mfcr, mohu v r. 2008
>>>>>>zaměstnanci ze Slovenska uplatňovat slevu na dani i
>>>>>>bez
>>>>>>daňového domicilu?? Musí si daňové přiznání a roční
>>>>>>vyúčtování udělat sám?
>>>>>>Zaměstnali jsme prvního zahraničního zaměstnance a
>>>>>>nemám s tím zkušenosti.
>>>>Děkuji.
>>>Ano, na základě toho opatření můžete uplatňovat slevu
>>>na poplatníka i bez daňového domicilu. Právě toto
>>>opatření to umožnilo i u cizinců tj. nerezidentů. S
>>>daňovým domicilem by se jednalo o rezidenta a platilo
>>>by pro
>>>něho zdaňování všech slev jako pro tuzemce.
>>>Zda si bude tento nerezident muset podat daňové
>>>přiznání na konci roku, nebo bude moci udělat roční
>>>zúčtování mzdovka, tak to bude uvedeno v novele
>>>zákona
>>>platného asi od 1.7.2008. Myslím, že zatím je tam
>>>navrženo v
>>>případě uplatnění jen slevy na poplatníka jen roní
>>>zúčtování (nemusel by podávat daň. přiznání).
>>
>>Laďo, nevím, zda jsem dobře pochopila, že ta podmínka
>>90% příjmů v ČR platí i nadále, ať už bude možné
>>udělat zúčtování nebo bude muset podat přiznání. Co
>>v
>>případě, že těch 90% nesplní? Bude muset poskytnuté
>>měsíční slevy vrátit? A teď ještě jeden případ
>>konkrétně:
>>Slovákovi, zaměstnanému v ČR (dojíždí přes hranice ze
>>SR) se v lednu narodila dcera. Zvýhodnění nedám.
>>Slevu
>>na poplatníka mu dám. Co po skončení roku? Kvůli
>>uplatnění dítěte musí podat přiznání v SR (vystavím
>>potvrzení o zd. příjmech). A co měsíčně uplatňovaná
>>sleva na
>>poplatníka, když přiznání nebude podávat v ČR? A co
>>když v průběhu roku skončí, půjde dělat na Slovensko a
>>v
>>ČR nedosáhne 90%?
>
>znamená to tedy, že slevu raději neuplatňovat?
Tak jsem to nemyslela, já ji těm Slovákům dám, a to už od ledna (daňové zvýhodnění na dítě nedám). Ale není mně jasné, jak to pak bude dál po skončení roku.
a jak jste to počítala za rok 2007? nebo jste se s tím nesetkalal?
teď si tak uvědomuji... v srpnu 07 jsme začali uplatňovat slevu polákům (do srpna pracovali v polsku)... dělala jsem to tedy špatně? když 90% příjmů v čr určitě za loňský rok nedosáhli? :o(
pardon... teď jsem si znovu pročítala diskuzi... slevu na poplatníka mohu uplatňovat měsíčně (i v r.2007) pokud mi podepíšou prohlášení a těch 90% příjmů se vztahuje až k ročnímu vyúčtování daně, příp. k daňovému přiznání v čr?! děkuji a omlouvám se za hloupé a chaotické dotazy....
Ta podmínka 90% příjmů v ČR u slevy na poplatníka by měla být novelou od 1.7.2008 zrušena. Tzn., že by se postupovalo stejně jako v r. 2007. Takže měsíčně lze uplatnit slevu na poplatníka a slevu na studenta. Ostatní slevy po splnění podmínky 90% příjmů v ČR a to podáním daňového přiznání. Myslel jsem, že i slevu na dítě může uplatnit při splnění 90% příjmů v ČR podáním daňového přiznání u nás,ale nejsem si jist, když píšete, že by měl tuto slevu uplatnit na Slovensku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.