Re: Lze podepsat prohl u více zaměstnava
Najdete to v ZDP v § 38k odst.6.
Jedinou výjimkou je změna zaměstnání v průběhu měsíce (jestliže pobírá mzdu v tomto měsíci od více plátců daně, ale postupně za sebou) je možné podepsat u obou zaměstnavatelů ve stejném měsíci, ale slevy uplatnit jen u jednoho z nich. Toto řeší Pokyn č. D-300 K § 38k odst. 6.
Moc Vám děkuji za odpověď, jsem asi slepá :-)) Ten par. 38k jsem studovala, ale nevšimla jsem si...
Docela mě totiž mátlo, proč je na přední části růžového prohlášení na výběr, jestli má nebo nemá uplatňovat a nechápala jsem, proč by někdo nechtěl uplatňovat. Mám tady několik lidí, kteří pracují na DPČ celý rok a mají podepsané prohlášení s tím, že neuplatňují slevu na dani. Nesepisuji to s nimi sama. Myslíte si, že k tomu můžou mít nějaký důvod, nebo jim můžu říct, ať si uplatňují, že je to v jejich zájmu. Myslím totiž, že nikde jinde neuplatňují.
To není pravda, že je jedno, zda mají nebo nemají zaměsntanci podepsané daň.prohlášení. Řeší se to tu denně.
Podepsat daň.prohl. mohou vždy jen u jednoho zaměstnavatele (pokud jich mají současně více). To, že na daň.prohl. je uvedeno "uplatňuje/neuplatňuje slevu" je proto, že do loňského roku starobní důchodce (byl mu přiznán důchod před rokem, kdy podepisoval toto daň.prohl. na příslušný kal.rok) nemohl slevu uplatnit. V letošním roce to bylo myšleno pro cizince (ale to již padlo). Takže při nepodepsaném daň.prohlášení nemůže uplatňovat samozřejmě slevy a je daněno dle příjmu - do 5000Kč/hrubého/měs. = srážková daň a ta je konečná (do ročního zúčtování nejde), nad 5000Kč, je zálohová a musí podat daň.př. na FÚ.
Nezlobte se na mě, ale poslední otázka zněla, zda mají uplatňovat slevu nebo ne. A na tuto otázku jsem odpověděla, že je to jedno, protože pokud mají podepsáno a neuplatňují slevu,mohou ji pak uplatnit při ročním zúčtování. Samozřejmě, že není jedno, zda mají nebo nemají podepsáno prohlášení.
Nevydím smysl (krom starobních důchodců jak se píše výše)toho, aby někdo podepsal prohlášení a neuplatňoval odpočy a čekal na jejich vrácení při ročním zúčtování. Nemohlo se stát, že dotyční nežádali pouze z neznalosti- prostě blbě vyplnili tiskopis?Vždyť i účetní mnohdy neví zcela přesně co kam zapsat a co kde podepsat.Dotazy na tomto BC jsou toho důkazem. Lehce se pak může stát, že pokud nepomůže účetní s podpisem, je to blbě.
Jo, to je možný, zřejmě to bude z neznalosti a ti dotyční buď nemají mít podepsané prohlášení anebo mají mít podepsané a uplatňovat. Ale proč tam ten výběr je i u nového formuláře od roku 2008, to nevím. Je to jen kvůli těm cizincům ?(což padlo).
Někdo mi psal, že pokud člověk nastoupí v průběhu měsíce, někde jinde v tom měsíci skončil a tam uplatňoval, tak u mě může podepsat, ale neuplatňovat.
Co je na tom tak nepochopitelného? Prostě si může vybrat, zda sice chce mzdu nebo odměnu z dohody mít daněnou zálohovou daní (aby mu i příjmy do 5000 Kč vstoupily do přiznání) a zároveň neuplatňovat slevu z daně, protože si ji chce uplatnit až v přiznání. A příklad: OSVČ, který je zároveň zaměstnanec. V zaměstnání podepíše, ale zatrhne, že slevu neuplatňuje (takže je mu srážena vysoká daň). V podnikání se mu dařilo a hodně by danil. Protože už mu ale v průběhu roku byly sráženy velké daňové zálohy, nebude teď muset doplácet tak velkou daň, jakou by musel doplatit, kdyby slevy uplatňoval.
Souhlasila bych s vámi,kdyby se jednalo o ojedinělý případ.Jestli jich je víc, jak se uvádí výše, to už mi nepřipadá tak jednoznačné. Možná by to mohla tazatelka ujasnit, jestli to jsou OSVČ a ona jim vystavuje potvrzení o zd. příjmech, protože oni si musí podávat daňová přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.