Re: Dovolená - smlouva od 2.1.
budete mít nárok na celou dovolenou,pokud nebudete dloudodobě nemocná (tam se krátí ).nárok bude podle toho kolik týdnů dovolené dává zaměstnavatel podle kolektivní smlouvy nebo dohody s odbory. 4 týdny=20 dnů, 5 týdnů=25 dnů, 6 týdnů=30 dnů, 8 týdnů=40 dnů
ˇPtala jsem se, protože mi bylo řečeno, že když mám pracovní smlouvu uzavřenou až od 2.1. na neurčito, tak že nesplňuji podmínku odpracování celého kalendářního roku o ten 1 den 1.1. a proto dostanu jen 11 dvanáctin - tedy bez ledna - místo 25 jen 23 dní. Děkuji za odpověď.
už se to tu nedávno řešilo. od 1.1. vás nikdo nezaměstná protože je to státní svátek-nepracovní den,první pracovní den je až 2.1. a proto se za prac.poměr uzavřený od 2.1. nekrátí dovolená. snad se ještě někdo vyjádří, nebo zkuste najít ve starších diskuzích.
>>>>Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, v měsíci
>>>>prosinci jsem byla nezaměstnaná,ale zaplatila jsem si
>>>>sama
>>>>zdravotní pojištění, byla jsem tzv. osobou bez
>>>>zdanitelných příjmů, ale našla jsem si v Praze od
>>>>ledna
>>>>zaměstnání (trvalý pracovní poměr, se zkušební dobou)
>>>>a ve
>>>>smlouvě mám, že jsem zaměstnaná u této firmy od
>>>>2.1.2008,( 1.1.2008 byl svátek). Jaký budu mít nárok
>>>>na
>>>>dovolenou v roce 2008, bude mi nějak zkrácena (třeba
>>>>o
>>>>1/12), když mám smlouvu až od. 2. dne v měsíci? Podle
>>>>jakého paragrafu se tento případ posuzuje, Děkuji za
>>>>brzkou odpověď.
>>>>
>>>>
k na celou dovolenou,pokud nebudete
>>>dloudodobě nemocná (tam se krátí ).nárok bude podle
>>>toho
>>>kolik týdnů dovolené dává zaměstnavatel podle
>>>kolektivní smlouvy nebo dohody s odbory. 4 týdny=20
>>>dnů, 5
>>>týdnů=25 dnů, 6 týdnů=30 dnů, 8 týdnů=40 dnů
>>ˇPtala jsem se, protože mi bylo řečeno, že když mám
>>pracovní smlouvu uzavřenou až od 2.1. na neurčito,
>>tak
>>že nesplňuji podmínku odpracování celého kalendářního
>>roku o ten 1 den 1.1. a proto dostanu jen 11
>>dvanáctin
>>- tedy bez ledna - místo 25 jen 23 dní. Děkuji za
>>odpověď.
>
>už se to tu nedávno řešilo. od 1.1. vás nikdo
>nezaměstná protože je to státní svátek-nepracovní den,první
>pracovní den je až 2.1. a proto se za prac.poměr
>uzavřený od 2.1. nekrátí dovolená. snad se ještě někdo
>vyjádří, nebo zkuste najít ve starších diskuzích.
Víte ale co nechápu, proč Vám udělali smlouvu od 2.1.? Dle zákona č. 261/2007 Sb. (nemocenské pojištění od roku 2008) se za den vstupu do zaměstnání považuje též den před vstupem do zaměstnání, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se mzda nebo plat nekrátí. Tak by se totiž všichni vyhnuli dohodům o nároku ŘD pro rok 2008.
Takže to shrneme. Pokud jste se dohodli na nástupu od 2.1., pak je smlouva od 2.1. (pro zaměstnavatele je to výhodnější, protože nemusí platit svátek). Každopádně je tato smlouva platná. V případě, že v tomto zaměstnání neodpracujete ani 60 směn, pak Vám bude náležet 1/12 z celoroční výměry za každých 21 odpracovaných směn. Pokud v tomto zaměstnání odpracujete aspoň 60 směn, vznikne Vám nárok na celoroční výměru, ale ta bude pokrácena o 1/12 za leden právě proto, že zaměstnání netrvalo celý měsíc. Takže za leden Vám dovolená náležet nebude. Nestačí totiž celý měsíc odpracovat, musí být celý měsíc zaměstnání. Nárok na dovolenou se posuzuje vždy nově pro každý rok.
>
>>ŘD by vám měla být krácená. Pracovní smlouva musí být
>>od 1.1. a nástup do zaměstnání 2.1. Ve vašem případě
>>tím pádem nemáte vlastně zaplacenou náhradu za svátek
>>a
>>chybí vám jeden den.
>
Máte pravdu, ale částečnou - je totiž opět změna ve vyplňování ELDP od r. 2008!
Pokud je pracovní smlouva sjednána od 1.1.2008, potom i poj. poměr je od 1.1.2008 (v tom je letos změna)
ELDP bude zápis: 0++ 1.1. - 31.12. 366 KD a VZ včetně zaplaceného svátku 1.1.2008
pokud je tedy smlouva sjednaná od 1.1.2008, je nárok na dovolenou nekrácený, pokud je sjednaná od 2.1.2008 - není odpracovaný celý měsíc, tudíž je nárok (za splnění všech dalších podmínek) na 11/12 celor. nároku D
Ano, je to tak. To je přesně to, co jsem psala ve své odpovědi, že je od letoška změna v sociálním pojištění a kdyby o tom personalisti věděli, tak mohli nechat udělat smlouvy od 1.1. a nemusela se krátit dovolená. Holt neznalost zákona neomlouvá..... ale chudák zaměstnanec přišel neznalostí zákona o část ŘD....
Proč chudák zaměstnanec ? Ten snad má zákon znát taky a mohl chtít uzavřít smlouvu od 1.1. To není jen věcí personalistů. Smlouvu uzavírají 2 subjekty a zaměstnavatel může navrhnout uzavřít PP od jakéhokoliv data a záleží na uchazeči, zda nabízené datumj přijme, či ne.
A na tom jste byla kde, že zaměstnavatel je od toho, aby zaměstnance poučoval v zákonech? Vždyť ani ten zaměstnavatel nemusí zákony znát a platí si lidi, kteří zákony znají. Pokud se zaměstnanec zeptá účetní nebo personalisty (kteří by zákony znát měli), pak jim určitě odpoví, ale není jejich povinností zaměstnanci vysvětlovat fígle zákona, když by tím navíc finančně poškodili zaměstnavatele.
.
>>>>>nároku
>>>>>D
>>>>
>>>>Ano, je to tak. To je přesně to, co jsem psala ve své
>>>>odpovědi, že je od letoška změna v sociálním
>>>>pojištění
>>>>a kdyby o tom personalisti věděli, tak mohli nechat
>>>>udělat smlouvy od 1.1. a nemusela se krátit dovolená.
>>>>Holt neznalost zákona neomlouvá..... ale chudák
>>>>zaměstnanec přišel neznalostí zákona o část ŘD....
>>>
>>>Proč chudák zaměstnanec ? Ten snad má zákon znát taky
>>>a mohl chtít uzavřít smlouvu od 1.1. To není jen věcí
>>>personalistů. Smlouvu uzavírají 2 subjekty a
>>>zaměstnavatel může navrhnout uzavřít PP od
>>>jakéhokoliv data a
>>>záleží na uchazeči, zda nabízené datumj přijme, či
>>>ne.
>>
>>A vy už jste někdy viděla např. skladníka, jak se
>>vyzná v zákoně? Já tedy ne, myslím si, že od toho je
>>zaměstnavatel, aby zaměstnance poučil.....
>
>A na tom jste byla kde, že zaměstnavatel je od toho,
>aby zaměstnance poučoval v zákonech? Vždyť ani ten
>zaměstnavatel nemusí zákony znát a platí si lidi, kteří
>zákony znají. Pokud se zaměstnanec zeptá účetní nebo
>personalisty (kteří by zákony znát měli), pak jim určitě
>odpoví, ale není jejich povinností zaměstnanci
>vysvětlovat fígle zákona, když by tím navíc finančně
>poškodili zaměstnavatele.
Já si myslím, že to záleží na každém zaměstnavateli, jak se zachovají a jestli budou zaměstnanci něco vysvětlovat. U nás ve firmě jsme letos přijímali človíčka od 1.1, i když nastoupil až od 2.1. Nadřízený byl absolutně pro a neviděl v tom žádné poškození zaměstnavatele, takže jak říkám, opravdu záleží na jednotlivém přístupu.... Paní Krista asi měla na mysli to, že když se nějaký zaměstnanec zeptá personalisty nebo mzdové co a jak, tak by mu měla odpovědět.... toť vše k tématu.. :-)
Jak to že neuškodil zaměstnavateli? Vždyť kdyby smlouva byla až od 2.1., nemusel být tomu zaměstnanci placen svátek. A ten platí včetně odvodů kdo?
Pokud by k nám někdo takto nastupoval, pak bych mu také dala smlouvu až od 2.1. - právě kvůli té povinnosti platit svátek při nástupu 1.1. Ale dovolenou bych mu přes ustanovení zákoníku práce přiznala, kdyby celý ten leden odpracoval a myslím, že případná kontrola by mě kvůli nesankcionovala. Ale to si mohu dovolit proto, že jde o naši firmu. Pokud bych pracovala jako zaměstnanec, nedovolila bych si to.
No já jsem tento postup měla schválený vedoucím, kterému jsem vysvětlila pro a proti a nakonec se rozhodl pro datum 1.1...... máme totiž velice perfektního zaměstnavatele, který ví, že když se bude dařit a vyjdou vstříc zaměstnancům, tak že se jim zato zaměstnanci odmění....
Tak samozřejmě je to případ od případu. Když přetáhneme nedostatkového pracovníka od jiného zaměstnavatele, musíme při smlouvání udělat víc ústupků (např. mu dát ten nástup už od svátku a tím pádem mu ho i zaplatit) než kdyby nastupovala např. uklízečka. Ta věta "když se bude dařit a vyjdou vstříc zaměstnancům, tak že se jim za to zaměstnanci odmění.." mě pobavila. A když se nebude dařit? :-)
Je ale fakt, že vycházet vstříc by si mohly obě strany, když to jde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.