Re: Záloha na daň a sleva na poplatníka
Zdůvodnění, že jste neodpracovala celý měsíc je opravdu nesmysl. Brala bych od účetní toto zdůvodnění : "protože pracovní poměr trval až od 2.1. a tudíž ještě 1.1. jste mohla někde pracovat a mít podepsané prohlášení a uplatnit slevu, byla mzda sice mzda zdaněna zálohovou daní, ale nebyla uplatněna sleva".Tento postup je zcela podle zákona, v uvedeném případě je sice zřejmé, že jste jinde nepracovala, ale zcela vyloučené to není. Správně jste měla při nástupu prohlásit, že jste 1.1. neměla žádný zdanitelný příjem, ze kterého by byla vypočítána zálohová daň a uplatněna sleva na poplatníka.
Když to vezmeme důsledně, tak nestačí. Tím, že v době nástupu současně neuplatňuje slevy jinde neprohlašuje, že je neuplatňovala před nástupem. A to, že prac. poměr byl ukončen v prosinci ještě neznamená, že 1.1. nepracovala třeba na dohodu o prov. práce, u které prohlášení podepsala.
Kdyby to byl můj případ, tak se na to té pracovnice zeptám aby bylo úplně jasno a rovnou do prohlášení bych vepsala, že 1.1. nikde slevu neuplatnila a nechala bych si to od ní podepsat. Ale není to povinnost účetní.
Když to berete takhle, tak podepsat vám může cokoliv , a stejně to nemusí být pravda.I odpovědět vám může co chce.Jenom mi neříkejte, že když k vám nastoupí pracovník druhý den v měsíci a první den je sobota, neděle nebo svátek , že mu neuplatníte odpočet proto, že mohl mít toho prvního někde zaměstnání.Nebo si snad necháváte ten jeden den podepsat čestné prohlášení, na tento den? Já si myslím, že to účetní zapomněla nebo popletla, jsme jenom lidi, a nechce přiznat chybu. Vždyť to může napravit následující měsíc.
Když to berete takhle, tak podepsat vám může cokoliv ,
>a stejně to nemusí být pravda.I odpovědět vám může co
>chce.Jenom mi neříkejte, že když k vám nastoupí
>pracovník druhý den v měsíci a první den je sobota, neděle
>nebo svátek , že mu neuplatníte odpočet proto, že mohl
>mít toho prvního někde zaměstnání.Nebo si snad
>necháváte ten jeden den podepsat čestné prohlášení, na tento
>den? Já si myslím, že to účetní zapomněla nebo
>popletla, jsme jenom lidi, a nechce přiznat chybu. Vždyť to
>může napravit následující měsíc.
Ano, podepsat může cokoliv, ale pokud to nebude pravda a FÚ na to přijde, nese za to odpovědnost ona, ne účetní. Já jsem Vám psala, co dělám já, když nastoupí v průběhu měsíce (tedy ne od prvního). Zeptám se, co bylo v té prodlevě a nechám si od něj prohlásit, že podepsané jinde neměl a slevu neuplatňoval. Odpověď na vaši otázku tedy zní: ANO, nechám si to prohlášení podepsat (přímo vpíšu krátkou větu do daňového prohlášení a on podepíše). Taky se mně třeba stalo, že do začátku měsíce byl zaměstnaný jinde a pak nastoupil k nám. Tam byl pouze nemocen a žádný jiný příjem neměl. Tak jsem se s tím prvním zaměstnavatelem domluvila, že mně pošle potvrzení, že tam slevu neuplatnil a dala jsem mu ji já.
Možná účetní ani toto prohlášení jindy nepožaduje nebo se prostě zaměstnanců jen zeptá a normálně slevy dává a teď zapomněla - je to možné. Možná ale, že jde o velkou firmu, účetní má na starosti víc lidí a chce mít krytý každý den a není možné každého zaměstnance shánět. Já nevím. Každopádně trvám na tom, že ona chybně nepostupovala. Neměla od zaměstnance ten den doložený.
Podle mě postupovala mzdová chybně. Nesouhlasím s vašim názorem, že když podepíše v části II Prohlášení, že neuplatňuje současně slevy jinde, tak se to netýká doby před nástupem. V té části II. je přece uvedeno že "současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období ... To znamená, že neuplatňuji za daný měsíc (podle mě celý měsíc) slevy jinde. Nemá nic proti tomu, že si to pro jistotu necháváte ještě doplnit a tak upozorníte zaměstnance na možné nesprávné vyplnění prohlášení, ale není to nutné. Mzdovou bych upozornil, že její zdůvodnění nemá oporu v zákoně, ať si to někde ověří a slevu doplatí. Pokud mzdová bude trvat na svém, máte možnost podat stížnost na ÚP a ten pak závazně rozhodne.
>>Ano, podepsat může cokoliv, ale pokud to nebude
>>pravda
>>a FÚ na to přijde, nese za to odpovědnost ona, ne
>>účetní. Já jsem Vám psala, co dělám já, když nastoupí
>>v
>>průběhu měsíce (tedy ne od prvního). Zeptám se, co
>>bylo
>>v té prodlevě a nechám si od něj prohlásit, že
>>podepsané jinde neměl a slevu neuplatňoval. Odpověď
>>na vaši
>>otázku tedy zní: ANO, nechám si to prohlášení
>>podepsat
>>(přímo vpíšu krátkou větu do daňového prohlášení a on
>>podepíše). Taky se mně třeba stalo, že do začátku
>>měsíce byl zaměstnaný jinde a pak nastoupil k nám. Tam
>>byl
>>pouze nemocen a žádný jiný příjem neměl. Tak jsem se
>>s
>>tím prvním zaměstnavatelem domluvila, že mně pošle
>>potvrzení, že tam slevu neuplatnil a dala jsem mu ji
>>já.
>>Možná účetní ani toto prohlášení jindy nepožaduje
>>nebo
>>se prostě zaměstnanců jen zeptá a normálně slevy dává
>>a teď zapomněla - je to možné. Možná ale, že jde o
>>velkou firmu, účetní má na starosti víc lidí a chce
>>mít
>>krytý každý den a není možné každého zaměstnance
>>shánět. Já nevím. Každopádně trvám na tom, že ona
>>chybně
>>nepostupovala. Neměla od zaměstnance ten den
>>doložený.
>Podle mě postupovala mzdová chybně. Nesouhlasím s
>vašim názorem, že když podepíše v části II Prohlášení, že
>neuplatňuje současně slevy jinde, tak se to netýká
>doby před nástupem. V té části II. je přece uvedeno že
>"současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za
>stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období ... To
>znamená, že neuplatňuji za daný měsíc (podle mě celý
>měsíc) slevy jinde. Nemá nic proti tomu, že si to pro
>jistotu necháváte ještě doplnit a tak upozorníte
>zaměstnance na možné nesprávné vyplnění prohlášení, ale není to
>nutné. Mzdovou bych upozornil, že její zdůvodnění nemá
>oporu v zákoně, ať si to někde ověří a slevu doplatí.
>Pokud mzdová bude trvat na svém, máte možnost podat
>stížnost na ÚP a ten pak závazně rozhodne.
>>>Podle mě postupovala mzdová chybně. Nesouhlasím s
>>vašim názorem, že když podepíše v části II Prohlášení,
>>že
>>neuplatňuje současně slevy jinde, tak se to netýká
>>doby před nástupem. V té části II. je přece uvedeno
>>že
>>"současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani
>>za
>>stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období ... To
>>znamená, že neuplatňuji za daný měsíc (podle mě celý
>>měsíc) slevy jinde.
tak když k Vám přijde v půlce měsíce (předchozí den ukončil PP u jiného zaměstnavatele, kde měl podepsané daň.prohl., tak u Vás může podepsat až od dalšího měsíce) - když tedy se oháníte tímto.
Jenže to je také v rozporu se zákonem, neboť on může podepsat u zaměstnavatelů - postupně za sebou v tom měsíci. Takže pokud nenastupuje ihned 1.kal. den v měsíci, dávám slevu od dalšího měsíce, popř. musí napsat + podepsat čestné prohlášení, že ten měsíc neuplatňoval slevu jinde
Nemá nic proti tomu, že si to pro
>>jistotu necháváte ještě doplnit a tak upozorníte
>>zaměstnance na možné nesprávné vyplnění prohlášení,
>>ale není to
>>nutné.
dovou bych upozornil, že její zdůvodnění
>>nemá
>>oporu v zákoně, ať si to někde ověří a slevu doplatí.
>>Pokud mzdová bude trvat na svém, máte možnost podat
>>stížnost na ÚP a ten pak závazně rozhodne.
>Blbnu, ne na ÚP, ale na FÚ.
Ono je to hezké, co radíte, ale v konečném důsledku to nejprve odnese MÚ a pak teprve zaměstnanec (pokud je ještě vůbec v době kontroly u ré firmy zaměstnán) - když zaměstnanec něco špatně vyplní
Jenže to by nemohl podepsat
Pozorně jsem si Vaše připomínky přečetla a moc za ně děkuji. Jisté je to, že můj nový zaměstnavatel věděl, že jsem k 1. 1. nikde nepracovala. Dokonce jsem vyplnila a podepsala papír, kde jsem to uvedla. Již od poloviny prosince jsem nikde nepracovala a čekala jsem, až nastoupím do nové práce. Přece sama moc dobře vím, že dvě daňové přohlášení mít nemohu a s argumentem neodpracovaného celého měsíce se nesmířím ... dle mně je to nesmysl.
Ještě jednou Vám moc děkuji za názory. Zítra se obrátím na FÚ.
Ano, půjdu nejdřív za mzdovou a jestli si bude trvat na svém, že jsem neodpracovala celý měsíc, tak se obrátím na FÚ.
Ono je na daňovém prohlášení právě v té II. části napsáno to, jak popisoval pan Láďa. Už z toho jsem vyvozovala, že podepsáním prohlášení je zcela zřejmé, že nikde jinde slevu neuplatňuji. Podle mě je prohlášení hlavním podkladem pro slevu na dani a jiný papír už ani není potřeba, ale to je jenom můj názor ... protože jinak by byl potřeba papír na papír ... no a to by bylo podpisů. :-)
Ještě jednou Vám všem moc děkuji za odpovědi a rady, moc si toho vážím. :-)
Laďo, fakt máte pravdu! Je to tam o tom stejném kal. měsíci. Myslím, že ta účetní je pečlivá a chtěla být jištěná. Mně to otiž před lety kontrola z FÚ vytkla, že nemám i krátkou prodlevu ošetřenou, takže od té doby si to radši jistím, ale teď už nevím, jestli na tehdejším prohlášení ta věta o tom stejném kal. měsíci byla.
jestli ano, mohla jsem jim to tehdy natřít jako Vy mně :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.