Re: přechod na výdaje %-pohl, zav. z rok
Otázku trošku poopravím: za rok 2006 budu podávat dodatečné daňové přiznání, které opravím o neuhrazené pohledávky a závazky z obchodního styku,které jsou k 31.12.2006 v evidenci. Můžu upravit i o mzdy za 12/06 vyplacené do 31.1.2007 (mzda, SP a ZP)?
Řešila jsem to v roce 2004. Chtěla jsem snížit ZD i o diskutované závazky a daňový poradce to odmítl (k mé velké nelibosti).Z mezd ani ťuk.
U pojistného podnikatele bych to viděla v roce za 12 měsíců. Jestliže odcházely platby měsíčně bylo jich 12, určitě bych o nic ZD nesnižovala. Navíc v roce 2007 si daňový základ i při uplatňování výdajů v % z příjmů o platby pojistného snižujete
>>>>>>>
>>>>>>>Otázku trošku poopravím: za rok 2006 budu podávat
>>>>>>>dodatečné daňové přiznání, které opravím o neuhrazené
>>>>>>>pohledávky a závazky z obchodního styku,které jsou k
>>>>>>>31.12.2006 v evidenci. Můžu upravit i o mzdy za 12/06
>>>>>>>vyplacené do 31.1.2007 (mzda, SP a ZP)?
>>>>>>Mzdové závazky jsou závazky jako každé jiné, měly být
>>>>>>evidovány k 31.12.2006. O tyto závazky by měl být
>>>>>>snížen ZD dle § 23/8 ZDP.
>>>>>závazky z mezd za 12/06 mi vzniknou 31.12.2006 nebo
>>>>>nejdříve 1.1.2007?
>>>>a co pojistné podnikatele za 12/2006?
>>>>nevím nevím??? myslím nee
>>>
>>>Řešila jsem to v roce 2004. Chtěla jsem snížit ZD i o
>>>diskutované závazky a daňový poradce to odmítl (k mé
>>>velké nelibosti).Z mezd ani ťuk.
A čím Vám to zdůvodnil??? Závazek (pohledávka) vzniká vykonáním něčeho, nikoliv až jeho zaúčtování či zaevidováním.
>>>U pojistného podnikatele bych to viděla v roce za 12
>>>měsíců. Jestliže odcházely platby měsíčně bylo jich
>>>12,
>>>určitě bych o nic ZD nesnižovala. Navíc v roce 2007
>>>si daňový základ i při uplatňování výdajů v % z
>>>příjmů
>>>o platby pojistného snižujete
>>právě proto jsem tuto otázku položila, také si myslím
>>že závazky z mezd za 12.měsíc nee
>
>To je škoda, o náklad pojistného sice nepříjdeme, ale
>o náklad hrubé mzdy ano :( :( :( Jistota je ale
>jistota, takže mzdové náklady raději v dodatečném přiznání
>uplatňovat nebudeme.
Je třeba vycházet ze znění zákona (zde § 23/8 ZDP). Mzda. Je to závazek? Je. Co mi brání v jeho uplatnění? NIC. Snad jen neznalost a nezkušenost některého poradce či někoho kdo se za něj vydává.
SP a ZP z mezd, pokud je zaplaceno do konce ledna (když už budeme opatrní) - také závazek.
Každý má však svou hlavu, nechť se rozhodne dle vlastního uvážení. Pokud se chce někdo šidit, je to jeho problém.
Opravný přehled na OSSZ a VZP ???
Ještě bych se chtěla poradit o tom co s přehledy. Pokud se nemýlím, tak opravné přehledy nepodávám. Ale jistě bych vše měla zohlednit v přehledu za rok 2007.
Dle řádného přiznání k DPFO za rok 2007 budu mít v příjmech 1mil, ve výdajích 600tis, zisk 400tis
V dodatečném přiznání za rok 2006 jsem dodanila pohl. 38tis a uplatnila závazky 27tis.
Co s přehledy na OSSZ a VZP za rok 2007???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.