Re: dovolená a MD
>Měla bych dotaz ohledně své dovolené. Od 9.1.08 jsem v
>neschopnosti z důvodu těhotenství. Porod je
>předpokládán na 9.6.08. Na MD bych tudíž měla nastoupit
>28.4.08(6 týdnů předem). Tato MD by měla trvat(v případě
>porodu 9.6.08) do 21.12.08(28 týdnů).
Vypočítala jste si to špatně. Mateřská dovolená je 28 týdnů, tj. 196 kal. dnů, tedy od 28.4. do 9.12. (nepočítá se od data porodu, ale od nástupu na mateřskou).
Moje dotazy zní:
>1) na kolik dní dovolené budu mít v letošním roce
>nárok?
Vznikne Vám nárok na celoroční výměru, která nebude krácená.
>2) pokud mám převedeno 5 dní staré dovolené z r. 07,
>tak předpokládám, že o tyto dny přijít nemohu?
Předpokládáte správně
.
>3) je výhodnější v mém případě celkovou dovolenou
>vyčerpat před nástupem na MD nebo si tuto dovolenou nechat
>proplatit?
Proplácet nelze. Buď si ji vyčerpáte před nástupem na mateřskou, ale o čerpání dovolené rozhoduje v tom případě zaměstnavatel a musela byste ukončit nemocenskou a navíc by Vám ta dovolená ovlivnila průměr na mateřské dávky. O její čerpání, tzn. 5 dnů z roku 2007 plus celou výměru za rok požádáte ještě před skončením mateřské, tak, aby navazovala na mateřskou, vyčerpáte (dostanete zaplacenou) a před jejím koncem požádáte o rodičovskou dovolenou (nejdéle do 3 let). V tomto případě musí zaměstnavatel čerpání dovolené akceptovat. Pokud nevyčerpáte hned po skončení mateřské, pak Vám řádná dovolená bude převedena až do doby, kdy Vám skončí rodičovská dovolená.
O rodičovský příspěvek si na úřadě zažádáte ihned po skončení mateřské, tj. od 10.12.
Toto mně přijde jako výhodnější varianta.
Jak ovlivní? Mateřská se Vám bude počítat z příjmu 12 měsíců před měsícem, ve kterém půjdete na mateřskou. Tento příjem se podělí kal. dny v tomtéž období, od kterých se nejprve odečtou kalend. dny, ve kterých jste marodila. Takže kdybyste ukončila nemocenskou a ještě před mateřskou si vybrala řádnou dovolenou, pak tento příjem bude započítán a celkově by výpočet mohl vyjít hůř (ale nemusel, fakt neznám Vaše předchozí výdělky a kolik byste dostala za dovolenou). Vybrání dovolené před mateřskou tedy možné je, ale pouze tehdy, pokud Vám to zaměstnavatel povolí (což nemusí a může trvat na tom, že máte do nástupu na mateřskou pracovat).
Ale počítejte takto: Když budete brát až do nástupu na mateřskou nemocenskou a po mateřské si vyberete řádnou dovolenou, pak dostanete zaplacenou nemocenskou až do 27.4., pak dostanete mateřské dávky, pak dostanete zaplacených x dnů řádné dovolené a zároveň s dovolenou již od prosince budete pobírat rodičovský příspěvek.
Pokud ukončíte dříve nemocenskou kvůli vybrání řádné dovolené, tak prostě dostanete o tu nemocenskou méně.
Dobrý den, mám také dotaz - o dovolenou si musí požádat písemně? Zaměstnavatel je povinen povolit výběr řádné dovolené (tedy uhradu)? Předpokládám, že ano. Výběr řádné dovolené datumově je stejný jako rodič.příspěvek a tedy součně dovolená a RD. Doufám.
A ještě jeden dotaz-ten se netýká dovolené. Končila mi MD a přecházím na RD, kdy již mohu pracovat na dohodu či smlouvu. Můj dotaz zdní - zda musím uzavírat dohodu či smlouvu u fa. u které mám smlouvu na dobu neurčitou a pokud ano nezruším novou dohodou či smlouvou (např. na krácený prac.poměr) smlouvu původní?
Předem moc děkuji za informace. Petra
O řádnou dovolenou i rodičovskou dovolenou si musíte zažádat písemně. Zaměstnavatel je povinen povolit vyčerpání řádné dovolené jen pokud zaměstnankyně požádala tak, že tuto řádnou dovolenou bude čerpat v návaznosti na mateřskou dovolenou, tedy ještě před čerpání rodičovské dovolené. Nepleťte si rodičovskou dovolenou s rodičovským příspěvek. To spolu nesouvisí. Řádná nebo rodičovská dovolená jsou názvy volna u zaměstnavatele (takže nemůžete zároveň čerpat řádnou a rodičovskou dovolenou), zatímco rodičovský příspěvek je státní dávka. Např. Vy vůbec nemusíte být na rodičovské dovolené a přitom můžete pobírat rodičovský příspěvek. Nebo naopak můžete být na rodičovské dovolené a rodič. příspěvek nepobírat.
Pokud Vám skončila mateřská a teď požádáte ihned o rodičovskou, tak řádnou dovolenou nemůžete vyčerpat, ani Vám nebude zaplacena, ale bude přesunuta až na dobu, kdy Vám skončí rodičovská dovolená.
Můžete pracovat jak se se zaměstnavatelem dohodnete. Buď se vrátíte na své pracovní místo, což znamená, že nebudete na rodičovské dovolené. Pokud byste pracovala jinak, než máte ve smlouvě (např. jiný úvazek), museli byste sepsat dodatek ke smlouvě. Nebo můžete v prac. poměru zůstat na rodičovské dovolené a uzavřít další pracovní poměr nebo dohodu - toto už by ale muselo být na jinou práci, než máte v tom prvním prac. poměru, pokud by to mělo být u téhož zaměstnavatele. Tím pochopitel původní prac. poměr nezrušíte - v něm budete vedena na rodičovské dovolené.
Ano, napište žádost o poskytnutí řádné dovolené x dní z roku 2007. Kromě toho Vám vznikl i nárok na 1 nebo 2 dvanáctiny za rok 2008, to také můžete teď vyčerpat . Doba mateřské a doba, kdy budete čerpat dovolenou z roku 2007 je totiž posuzována jako doba odpracovaná, takže Vy jako byste v roce 2008 něco odpracovala - za každých 21 těchto "odpracovaných" dnů (včetně svátku) Vám náleží 1/12.
Ještě jsem chtěla napsat, že až bude končit řádná dovolená, napíšete žádost o poskytnutí rodičovské dovolené - dobu si určíte, nejdéle ale do 3 let dítěte. Zaměstnavatel není povinen umožnit Vám návrat do práce dřív, než uplyne doba, o kterou jste požádala. Znova opakuju, že doba rodičovské dovolené nesouvisí s dobou, po kterou budete pobírat rodičovský příspěvek.
Toto naprosto chápu a děkuji Vám za ujasnění. Na Vaši druhou část - v případě, že si napíši žádost o poskytnutí RD (např. na rok), je zaměstnavatel povinen mi umožnit po tomto roce návrat na mé původní místo. Pokud se během (nebo po mnou žádané délce-tedy např. roku) rozhodnu pro prodloužení RD, mohu znovu požádat o poskytnutí či prodloužení RD u zaměstanvatele? Pokud ano max. do 3let věku dítěte. Pak nemá zaměstnavatel povin.mi držet mé původní místo.
Ještě jednou moc děkuji za ochotu a rady. Ještě, že na mateřskou nechodím tak často :o) P
Můžete žádat opakovaně a vždy ve své žádosti prodloužit trvání rodičovské, např. po roce nebo po půlroce, až do 3 let dítěte. Ale na původní místo, tzv. tu samou židli, Vás zařadí jen pokud byste se vracela hned po mateřské a to jen pokud to místo má. Jinak pokud nemá, nebo pokud byste se vracela po rodičovské, Vám už má dát práci a zařadit na místo dle pracovní smlouvy, takže záleží na tom, co máte smluveno ve smlouvě.
Já už nevím, jak to mám jinak vysvětlit. Dovolenou před mateřskou si vybrat můžete, pokud Vám to zaměstnavatel dovolí (není povinen). A pokud Vám to dovollí, tak, protože jste nemocná, musela byste nemoc ukončit, vybrat dovolenou a pak nastoupit na mateřskou. A jak jsem už uvedla, mohlo by se stát, že tato vybíraná dovolená by Vám negativně ovlivnila průměr na mateřskou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.