Re: Kde si mohu stěžovat na FÚ?
Taky mám jen ty nejlepší zkušenosti. U nás, na severní moravě máme asi štěstí. Taky bych se ptala na kontrolním, na kontrolu vám přijdou právě oni, takže by to bylo od toho nejlepšího zdroje. A já vím, že u nás na FÚ bych určitě pochodila, jsou tam velice hodní a vyjdou vám vstříc pokud je to v jejich možnostech, a pokud ne, tak jsou ochotni se i dotazovat na finančním ředitelství v kraji. No nejsou všichni úředníci tak špatní.
>>>Včera jsem byl na FÚ, ukázat fakturu z Ruska - chtěl
>>>jsem vědět, jestli je tato faktura v pořádku, a
>>>jestli
>>>mi ji při případné kontrole uznají (není to žádná
>>>legrace, protože faktur z Ruska očekávám letos
>>>několik
>>>desítek).
>>>
>>>Nevěděl jsem, do kterých dveří jít, na vrátnici na mě
>>>pan vrátný nevrle štěkl, že neví, ať čtu cedulky na
>>>dveřích. Tak jsem bezmocně chodil z patra do patra a
>>>četl cedulky na dveřích...
>>>
>>>Byly tam troje dveře rozdělené podle abecedy,
>>>pochopil
>>>jsem, že tedy bych měl vejít, do těch, kde je písmeno
>>>S podle mého příjmení.
>>>
>>>Asi 25-ti letá úřednice mi sdělila, že nesmí občanům
>>>radit, že se musím obrátit na daňového poradce. Chtěl
>>>jsem, aby zavolala vedoucí odboru, ale ta tam údajně
>>>zrovna nebyla.
>>>
>>>Štve mě jednání vrátného, štve mě jednání té slečny.
>>>Zajímalo by mě, jestli existuje instance, u které
>>>mohu
>>>podat stížnost na jednání FÚ. Nejspíš ministerstvo
>>>financí?
>>Neumím Vám poradit, ale já když něco neumím, tak si
>>zavolám na kontrolní oddělení FU a vždy jsem se
>>setkala
>>s pochopením. Možná mám štěstí na hodné paní. Snad
>>Vám
>>někdo poradí.
>>Hezký den.
>
>Já mám také docela dobré zkušenosti, až na pár vyjímek. Ale co vím, nejde si stěžovat na finanční úřad, ale na jednotlivé zaměsnance. Naše firma, dokonce žaluje zaměstnankyně z kontrolního orgánu FÚ. A právník nám řekl, že stížnost musí být konkrétní. Tak si zjistěte jména těch "ochotných" a stížnost podejte přímo na tom daném úřadu nejakému nadřízenému nebo na ředitelství, pod které uvedený FÚ spadá. Nezapomeňte je požádat o sdělení, jaké opatření ve Vaší věci provedli. Hodně zdaru.
Jak mi bylo již několikrát sděleno, FÚ není informační kancelář. Závazné posouzení v některých případech viz http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846D-679C82E0/cds/xsl/182_8428.html?year=
správní poplatek 10 tis. FÚ nemá povinnost radit, jako např. OSSZ. Na kontrolním oddělení většinou nezávazně poradí nebo zkuste přímo fin. ředitelství. Stížností vyřešení problému nedosáhnete.
Uff, nechápu, kdo takový zákon vymyslel. Na celém úřadu byly prázdné chodby (v úřední den), neměl jsem pocit, že by úředníci byli extrémně vytěžováni.
A abych jim ukázal jednu fakturu a za to zaplatil 10 000 Kč, tak to snad ne.
Ale děkuji, zítra znovu zajdu na FÚ a vyzkouším kontrolní odbor.
Paní Martina má bohužel pravdu. FÚ opravdu není povinen radit a zadarmo už vůbec ne. Ano, leckteří úředníci to dělají, protože jsou ochotní a mají dobrou vůli, ale obávám se, že je k tomu nemůžete donutit. Pokud na některých FÚ ochotně radí, tak to opravdu dělají jaksi navíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.