Re: Prosím o radu - daň z příjmu.
Osvobozeno v případě že,
příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.
Jinak se daň musí zaplatit.
To platí i vpřípadě, když jsem uvedený byt zdědila po prarodiči, který v uvedeném bytě cca 20let bydlel ?
Neorientuji se, zda jsem v "první skupině" - pokud ano, neměla bych být od daně z příjmu osvobozena?
Moc Vám děkuji za odpověd Hroníková
Zákon 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu § 11 řeší dědické skupiny. Spadáte skutečně do 1. skupiny, ta má jisté zvýhodnění u dědické daně, ale domnívám se, že na daň z příjmu se vztahuje zákon o Dani z příjmu a to ten odstavec, který jsem Vám překopírovala výše. Moje kamarádka také neodvedla daň z příjmu z bytu po mamince a když se finančák ozval, penále dělalo půl mil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.