Re: Práce místostarosty obce.
Starosta je zvolen do funkce ve volbách a nepobírá mzdu ani odměnu, ale funkční požitek.Čili není zaměstnán na základě žádné smlouvy.Zdaňuje se podle toho zda podepíše nebo nepodepíše prohlášení poplatníka.Ve vašem případě má pravděpodobně podepsáno u zaměstnavatele. Daň se sráží -když nemá podepsáno do 5.000 srážková, nad 5.000,- zálohová.Od letošního roku platí ZP.Musí vám donést potvrzení od svého zaměstnavatele, že je mu v zaměstnání sráženo ZP minimálně z minimální mzdy, jinak by se mu (při funkční odměně menší než 8.000,-)muselo ZP doplácet do minima.SP se neplatí.
Donesl mi potvrzení od zaměstnavatele z HPP a také z obce, kde nepodepsal prohlášení a byla mu strhávána záloha ( zřejmě 20%).Mám potvrzení také od manželky. Provedla jsem společné zdanění manželů a i přesto mají ještě doplácet FÚ, doplatek bude do 1.000,- Kč.Ten musí uhradit FÚ?
Všem zúčastněným děkuji za příspěvky a rady. Pokusím se to ještě jednou přepočítat, také mi nejde do hlavy ten nedoplatek. Manželčiny příjmy jsou za uplynulý rok těsně za ( o 1.000,-) prvním pásmem zdanění, a jeho celkový roční příjem zpadá do nejvyššího pásma zdanění. Takže po rozdělení příjmů se dostávají do třetího pásma.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.