Vlákno názorů k dotazu ztráta na výdělku po skončení pr. nesch od JiřinaH. - Re: ztráta na výdělku po skončení pr....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 2. 2008 16:15

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: ztráta na výdělku po skončení pr. n
    Pokud Vám nebyl přiznán ani částečný ID ,požádejte Kooperativu-pojišťovnu o rentu. Doložte k prokázání nároku na náhradu na ztrátu na výdělku po skončení PN z důvodu pr.úrazu rozhodnutí
    o přiznání statutu osoby zdravotně znevýhodněné , musí tam být, že změněná pr.schopnost souvisí s následky pr.úrazu.( od 2006 vydává podle zákona o zaměstnanosti lposud.ékař Úřadu práce).
    Kooperativa si vyžádá podklady o Vašem pr.úrazu a podklady od býv.zaměstnavatele a posoudí.Pokud by Vám byla tzv. renta přiznána,nevadí,že jste v evidenci ÚP,ani kdyby jste event.dpstal inv.důchod.
    To, že jste měl pr.úraz v pr.poměru uzavřeném na dobu určitou má vliv jjen na dobu pobírání náhrady ztráty na výdělku po dobu PNi, ne však na náhradu po skončení PN.

• 20. 2. 2008 16:26

nilet (neregistrovaný)

myslel jsem že se toto vše řídí podle zákoní práce a to přesně 371 odst 1 jedná se mi o to že jsem veden jako uchazeč už 5 měsíců , totiž mi nikdo nebyl schopný od začátku evidence zodpovědět tuto otázku.v této době budu žádat o čid po posledním vyšetření.

• 20. 2. 2008 16:47

nilet (neregistrovaný)

momentálně jsem k tomuto problému dostal vyjádření e-mailem od zaměstnavatele u kterého se mi stal pracovní úraz
    je tento postup správný?
    Náhrada ztráty na výdělku náleží zaměstnancům v pracovním poměru nebo v době pobírání nemocenské. Ani jedna z těchto možností u Vás nenastala.
    xxx

• 21. 2. 2008 9:16

Martina (neregistrovaný)

Máte zajímavý dotaz. Zaměstnavatel se zřejmě odvolává na § 386 ZP, kde přísluší náhrada za ztrátu na výdělku (není tam uvedeno, která náhrada čili obě) jen do doby, kdy měl pracovní vztah skončit při uzavření pracovního vztahu na dobu určitou. A dále je uvedeno, že po této době přísluší náhrada za ztrátu na výdělku, jestliže je možné podle okolností předpokládat, že postižený by byl i nadále zaměstnán. Mohla byste nám prosím Jiřino vysvětlit, co tato větička v praxi znamená. Zatím jsem se setkala s vyplácením "renty" u zaměstnanců, kterým při rozvázání PP již náhrada za ztrátu na výdělku náležela. To je ovšem jiný případ. Bývalí zaměstnanci si tak dokládají výši příjmů přímo na pojišťovně a já jen eviduji výši náhrady pro účely důchodového pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).