Re: Vznikl kurzový rozdíl?
>Prosím o radu, jak je to v této situaci:
>30.1.-výběr 2000 EUR z devizového účtu,pro přepočet
>používáme kurz prvního pracovního dne v měsíci, tedy
>2.1./26,36=52720 Kč.
>pokud jsem tyto EUR vydala z pokladny ještě v tomtéž
>měsíci tak mi to nedělá problém,protože i výdej
>přepočítám stejným kurzem. Nyní jsem tyto EUR ale vydala až
>4.2. a to již mám nový kurz k 1.2./25,865=51730 Kč. Je
>rozdíl mezi příjmem 52720 a výdejem 51730 kurzový
>rozdíl? NE
A to by byl zisk????? Nějak to nechápu!!! Kurzový
>rozdíl jsem vždycky účtovala až po směně tj.mezi
>hodnotou vyzvednutou z účtu a získanou ve směnárně.
Jé já jsem ale ....,teď jsem si namalovala šibeničky a zjistila jsem že jsem těch několik případů co mi vznikly v lednu zaúčtovala špatně.Pro přepočet výdeje EUR z pokladny musím použít kurz směnárny - je to tak?? pak se mi teprve vynuluje 261. Jinak bych nemohla účtovat 563/261 - prosím potvrďte mi moji úvahu,fakt v to m nejsem zběhlá. Díky.
Mně tam taky něco nesedí. Pokud píšete, že jste vybrala z devizového účtu, tj. 261/221, tak pak jste musela přijmout do pokladny 211/261. Pokud používáte pevný kurz, tak pokud je to v jednom měsíci, tak jak píšete, žádný kurzový rozdíl nevznikl.
A Vám jde zřejmě o to, kolik vydat následně z pokladny, pokud by ten výdej byl už další měsíc? To už je další účetní operace a nemá nic společného s tou předchozí.
Kurzový rozdíl na cizoměnových účtech (banka, pokladna) se musí přepočítat k rozvahovému dni (pokud nemáte hospodářský rok tak 31.12.) Pokud ale nebudete mít žádný zůstatek v pokladně roznodně nebude chybou kurz. rozdíl zaúčovat tak aby na účte byl zústatek 0 jak v Kč tak v cizí měně. Stejně se to projeví až na daňovém základě celého období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.