Re: Sdělování mzdy třetí osobě
Nikoliv. Tato informace patří mezi citlivá osobní data a je tedy v rozporu se zákonem rozšiřovat ji bez souhlasu oprávněného.
Organizace ale může prohlásit výši mezd svých zaměstnanců za utajovanou informaci (např. v rámci nehmotného vlastnictví) a pak nemůže zaměstnanec tuto informaci rozšiřovat ani v případě, že s tím sám souhlasí.
Pokud se k něčemu smluvně zavážete (a váš závazek není v rozporu se zákonem či nepředstavuje vzdání se vašich zákonných práv), pak tento závazek musíte dodržet.
navíc je to jeden z největších prohřešků proti slušnosti, sdělovat svůj plat či se ptát jiného na něj. většina firem to má ošetřeno právě ve smlouvě nebo pracovním řádu. pokud i tak sdělí svůj plat kolegům, nezbude, než je za porušení smlouvy či pracovního řádu potrestat. z vlastní zkušenosti můžu říct, že stačí jednoho či dva potrestat, a o platech bude ticho:-)
No to se tedy pohybuji v pěkně neslušné společnosti, asi bych s tím měla něco udělat.Poraďte jak umravnit známé a příbuzné a další osoby se kterými se stýkám a při probírání všeho možného se dozvídám (ač se neptám) tyto nemravné a veskrze neslušné informace?Myslíte, že bych je měla upozornit na to jak moc jsou neslušní?A nemyslete si, není to žádná sebranka.Jsou to vzdělaní a inteligentní lidé.Tedy až doteď jsem si to myslela. Vůbec jsem do teď žila v představách,že největší prohřešek proti slušnosti je z úplně jiného soudku. Neberte mě vážně,dnešní den stál celý za....prd.
souhlasím, že se jedná o citlivé téma a nemám problém se zákazem sdělovat tyto údaje- mně prostě jen dostalo to, co považujete za největší prohřešek proti slušnosti, jak potom asi nazýváte třeba -no nic teď zrovna nemůžu najít slušný a vhodný výraz pro lidskou potřebu konanou na veřejnosti-třeba- a další a podobné ,pro mne největší prohřešky proti slušnosti - asi tak
no jo, já ale píšu o slušnosti mezi kultivovanými lidmi, ne mezi hovady, které konají vámi popisované věci:-)
onehdy to při volbě prezidenta kdosi velmi pěkně řekl: ve slušné společnosti jsou tabu tři otázky. Věříš v Boha? Jaký máš plat? Koho jsi volil? když se někoho za hranicemi zeptáte jaký má plat, bude vás prostě mít za sprostého burana a podle mě právem.
Domnívám se, že interní předpis, zakazující zveřejňování takové informace, není v rozporu se zákonem - a to právě proto, že nevím o žádném legislativním prvku, který by to zakazoval. Platí, že je povoleno, co není zakázáno, tedy nelze najít §, který něco nezakazuje.
Logický přístup zaměstnavatele je výše uvedené zakázat, porušení zákazu postihovat a nechat na postižených, aby oprávněnost postihu rozporovali.
To je ovšem pouze můj názor - snad vám odpoví někdo povolanější.
Ve Mzdové účetní je psáno, že mzda není citlivým údajem. Jde o tzv. non-citlivý údaj, s nímž je možné nakládat běžným způsobem.
Nic např. nebrání tomu, aby bylo na konkrétním pracovišti / v nejbližším okruhu/ zveřejněno, jaká je výše mzdy jednotlivých pracovníků. Velkým problémem v praxi je, že někteří zaměstnavatelé považují tyto údaje za něco, co musí být utajeno. Je to § 5 písm. a) a b) ZOOÚ. ve Mzdové účetní je to nastr. 22 odst. 1.5.4. (Lepší je nic nezvěřejňovat).
Pozor na jednostranou interpretaci. I kdyby tomu tak bylo, my zde řešíme opačný problém - tzn. nikoliv jestli je možné někomu mzdu sdělit, ale jestli je možné takové sdělení zakázat. I kdyby to nebylo v rozporu se Zák. o ochraně osobních údajů §4 (citlivý údaj je to v sociálním smyslu, nikoliv ve smyslu tohoto §), pořád to neznamená, že to zaměstnavatel nemůže zakázat (resp. že takový zákaz je v rozporu se zákonem).
Já jsem našel v Sondách 29/07 právní názor, že s tímto údajem si zaměstnanec může nakládat jak chce a ujednání v této oblasti je neplatné, na onom známém principu - vzdání se svých práv.
Ale byl to jenom názor, otázka je, jak by dopadl případný spor v této oblasti.
A není úplně pravda, jak zde psalo číslo o slušné společnosti, že je to neslušná otázka za hranicemi. U určité části firem v zahraničí (tedy prý v USA) postupně dochází k tomu, že lidé znají příjmy ostatních spolupracovníků.
Nejsem právník, ale zaráží mě formulace "třetí osoba". Pokud se nepletu, tak to je již i manželka, se kterou mám společné vlastnictví. :-)
K této problematice jsem někde na webu vyštrachal rozhovor s psychologem a nějakým člověkem z oblasti pracovních věcí. Jejich názor: ochrana před závistí, i když zjistit se dá všechno a za druhé: díky tomuto mohou někteří lidé pracovat za podstatně nižší mzdu než by byli ochotni, kdyby věděli, že jejich kolega za stejnou práci bere podstatně více.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.