Vlákno názorů k dotazu Cestovní náhrady - zaměstnanec od Marek - Re: cestovní náhrady - zaměstnanec Dobrý den, ano, zaměstnanci...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 2. 2008 15:30

Marek (neregistrovaný)

Re: cestovní náhrady - zaměstnanec
    Dobrý den, ano, zaměstnanci přísluší náhrada 4,10 za amortizaci vozidla, i když není v jeho vlastnictví (na rozdíl od OSVČ) a silniční daň (tuším 25 Kč na den) za něj platíte. Do DAP k silniční dani to uvedete do jednoho řádku jako třeba "os.auta zaměstnanců" a vyplníte dle pokynů k přiznání. Zaměstnanec nemusí mít žádné zkoušky, ale je vhodné, aby Vám doložil, že vozidlo má povinné ručení. Pokud by totiž nepojištěným vozidlem způsobil na služební cestě škodu, mohlo by se stát, že by byla vymáhána po vás. Hlídejte si údaje v TP kvůli spotřebě a náhradám za spotřebované PHM, kdyby nedokládal doklady na PHM.

• 22. 2. 2008 15:41

D. (neregistrovaný)

Děkuji za odpoveď. Takže do DAP s silniční dani se neuvádějí SPZ, ale jen obecně os. auta zaměstananců a jiný rozdílv tom není. Silničku si dáme normálne do nákladů a zkoušky zaměstnanec žádné nepotřebuje, i když bude jezdit služebně. Tak přeji pěkný víkend a ještě jednou děkuji.

• 22. 2. 2008 16:19

Marek (neregistrovaný)

Je to jak píšete. Také přeji příjemný víkend.

• 22. 2. 2008 20:30

H (neregistrovaný)

přiznání k silniční dani za auta zaměstnanců vyplňuji úplně stejně jako za auta firemní, doplním SPZ a buď Kč za dny (25 u osobního) nebo za měsíce (osobní - pokud je výhodnější, nákladní). Děláme to tak dlouho a fÚ s tím nikdy neměl problémy - že jde o auta zaměstnanců nikam nedopisuji - to je moje zkušenost. H

• 23. 2. 2008 23:37

D. (neregistrovaný)

Děkuji moc za názor. Možná se zeptám na našem FÚ, jak se jim to bude zamlouvat. Každý úřad má kolikrát rozdílné požadavky......

• 16. 2. 2009 15:40

petrr (neregistrovaný)

Prosím 2 dotazy:

1) Jsem OSVC, vedu DE, jezdím CP soukromým autem své matky. Jak psát CP (amrotizace???). Je třeba mít smlouvu s matkou (třeba i ústní, ale jaký je princip)?
    Auto mám půjčené samozřejmě bezplatně, bez problémů, prostě jedu matky autem. Jak je to ale s těmi CP, silniční daní apod. ?

2) Koupím nové auto, dám ho do ObchMaj. Povedu knihu jízd.
    Musím mít nějaké ty referenční zkoušky??
    (Pozn. autem na služební cesty jezdím na školení, kongresy atd. - jsem doktor, jinak nikam nejezdím, nikoho a nic nepřepravuji)

• 16. 2. 2009 19:00

hlavni_ucetni (neregistrovaný)

Dobrý den pane Petře, k Vašim dotazům pokud možno stručně:

Ad 1) I po novele daně z příjmů účinné od 1.1.09 platí, že podle § 24/2/k bod 3. jsou uznatelné výdaje ve výši základní sazby za použití vlastního vozidla zahrnutého nezahrnutého do obch.majetku... atd. Z uvedeného tedy vyplývá, že pokud jako OSVČ využíváte automobil matky (ať už vypůjčený úplatně či zdarma), nelze ve výdajích tuto zákl. náhradu určenou pro rok 2009 vyhláškou MPSV č. 451/2008 Sb. použít. V takovém případě smíte uplatnit pouze náhradu za spotřebované PHM.
    Žádný právní předpis neurčuje, že musí být vyplňovány cestovní příkazy ane nedefinuje jejich náležitosti. Je to ale vhodné, protože za účelem prokázání cest.náhrad v daňových výdajích je třeba vést prokazatelnou evidenci, k čemuž jsou CP ideální.
    Silniční daň
    U silniční daně, která byla od r.2009 také významně novelizována je to tak, že poplatníkem daně je vlastník (provozovatel) zapsaný v TP - tedy Vaše matka. Nelze zde použít spec.sazbu pro zaměstnance 25 Kč na den, ale 1/12 roční sazby za každý měsíc, kdy byla uskutečněna alespoň jedna prac.cesta.

Ad 2) Pokud si jako OSVČ pořídíte automobil, který vložíte do OM, uplatníte jako výdaj daňové odpisy, náklady na provoz a údržbu a opravy, silniční daň a dalších výdaje související s provozem, vždy ale krácené v poměru soukromého a "podnikatelského" využití. Žádné referentské zkoušky mít nemusíte, to se týká pouze řidičů z povolání a zaměstnaců, kteří jezdí vozidly zaměstnavatele - vychází to z předpisů BOZP.

Pokud byste měl doplňující dotazy, můžete mě kontaktovat na uvedeném mailu. Neodpovídám ihned, protože mám hodně práce, ale je to moje hoby, tak Vám mohu ledacos zdarma objasnit a upřesnit. Marek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).