Re: Kurzové rozdíly k 31.12.
No fajn souhlasím, tak to děláme taky..
Jak to potom děláte další rok..To ty kurzový rozdíly odúčtujete mínusem , aby potom seděly závazky a pohledávky?,
Já to tak do teď dělala, ale prý od roku 2003 se to následující rok neodúčtovává, tak co s tím, nebo jak to řešíte..
dříve se tyto přepočty ke konci roku neučtovali proti 563 nebo 663 ale proti 38* a na začátku dalšího roku se tento zápis rušil. nyní se to nechává na 563,663 a platbä se přepočítává vůči částce faktura + tyto kurzové rozdíly. nevím jestli jsem to napsal k pochopení, ale tu je příklad:
fa přijatá :
10 eur x kurz 28 kč =280 kč ( 501/321 )
přepočet
10 eur x kurz k poslednímu dni ( např. 27 kč) = 270Kč
kurzový rozdíl je tedy zisk 10 kč ( 321/663 )
platba
další rok 10 EUR x kurz 29 Kč = 290Kč
tedy ztráta 20 Kč ( 563/321)
ve výsledku je ztráta z této operace 10 kč
No já myslela tohle.
Faktura př. 518/321
konec roku 563/321
a další rok -563/-321
a při platbě buď 563/321 nebo 663/321
My totiž kurzáky na konci roku účtujeme interním dokladem jednou částkou..¨
a tu když tam nechám, tak o ten zaúčtovaný kurzový rozdíl mi nebudou sedět pohledávky nebo závazky...
většina softwaru umožňuje to že tento zápis přepočtů je u faktury označen v záložce platba uhrazeno v zahr. měně 0 a v kč buď - nebo + částka podle toho jestli byl zisk nebo ztráta a při platbě se to následně počítá k této částce v kč. ( o to je korunový závazek nižší nebo vyšší )
pokud to program neumožňuje takto po fakturách tak jedině dát stornem zápis z minulého roku a rozdíly počítat vůči původní částce faktury ( i když myslím tohle není zrovna nejlepší řešení )
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.