Re: Nedoplatek DPFO? prosím, prosím
Jste povinný podat DP pouze v případě, pokud jste měl dva zaměstnavatele v průběhu roku souběžně.Pokud tomu tak není, nemáte povinnost žádat svého zaměstnavatele, ani podat sám, pokud nepředpokládáte, že na tom po odečtení odečitatelných částek ušetříte
Lenko, prosím - chápu správně?
Lenko, prosím Vás, chápu to teda správně? 1.-11.m. u jednoho zaměstnavatele a 12.m. u druhého a vyšel mi nedoplatek na dani, pak nemusím podávat vůbec žádné přiznání k DP a ani žádat o roční zúčtování daně? Ale pokud by probíhaly tyto dva prac.poměry souběžně, pak přiznání podat musím?
Děkuju za potvrzení nebo upřesnění, co chápu špatně
Re: Lenko, prosím - chápu správně?
ano, pokud jste neměl ani jeden den v roce dva zaměstnavatele najednou, nemusíte podávat DP, ani žádat zaměstnavatele o zúčtování.Předpokládám, že vám to nenařizuje zákon z jiného důvodu, tedy, že nemáte příjmy podle §9,§7...(rozumí se z podnikání, pronájmu a pod.)
Lenko, moc děkuji za radu
>>>
>>>Jste povinný podat DP pouze v případě, pokud jste měl
>>>dva zaměstnavatele v průběhu roku souběžně.Pokud tomu
>>>tak není, nemáte povinnost žádat svého
>>>zaměstnavatele,
>>>ani podat sám, pokud nepředpokládáte, že na tom po
>>>odečtení odečitatelných částek ušetříte
>>
>>
>>Lenko, prosím Vás, chápu to teda správně? 1.-11.m. u
>>jednoho zaměstnavatele a 12.m. u druhého a vyšel mi
>>nedoplatek na dani, pak nemusím podávat vůbec žádné
>>přiznání k DP a ani žádat o roční zúčtování daně? Ale
>>pokud
>>by probíhaly tyto dva prac.poměry souběžně, pak
>>přiznání podat musím?
>>Děkuju za potvrzení nebo upřesnění, co chápu špatně
>
>ano, pokud jste neměl ani jeden den v roce dva
>zaměstnavatele najednou, nemusíte podávat DP, ani žádat
>zaměstnavatele o zúčtování.Předpokládám, že vám to
>nenařizuje zákon z jiného důvodu, tedy, že nemáte příjmy podle
>§9,§7...(rozumí se z podnikání, pronájmu a pod.)
Re: Lenko, moc děkuji za radu
>Prosím, mohl by se mi na to někdo kouknout? Nevím, kde dělám >chybu, ale stále mi vychází nedoplatek. To ho teď budu muset >doplatit, když si podávám DP sám? A co kdyby mi dělal zúčtování >zaměstnavatel, tak taky? Nebo jsem prodělal na tom, že si podávám >DP? Měl jsem dvě zaměstnání takže:
>1. příjmy 196.541
>pojistné 24.580
>zákl.daně 171.961
>záloha 17.110
>2. příjmy 5.396
>pojistné 675
>zákl.daně 4.721
>záloha 0
>Za rok 2007 jsem zaplatil příspěvek na penzijní připojištění celkem >7800 (takže do daní si dám 1.800?)
Při ročním zúčtování nebo daň. přiznání obvykle vychází přeplatek (zvlášť v případě, kdy teprve po skončení roku uplatňujete odpočet na penz. připojištění). Nedoplatek signalizuje chybné zdanění při výpočtu měsíčních výplat. Ta vámi uvedená záloha u toho prvého zaměstnání mě připadá dost malá. Neměl jste kromě slevy na poplatníka ještě nějakou další slevu? (PID, ČID, ZTP/P, student). Pokud ne (mohl jste mít špatně spočítanou mzdu v některém měsíci nebo měsících) zkuste si zadat hrubou mzdu za každý jednotlivý měsíc postupně za všech 11 měsíců podle výplatní pásky do kalkulačky pro výpočet čisté mzdy v r. 2007 a zkontrolujte si sraženou zálohu a čistou mzdu s výplatními pásky.
Kalkulačku pro výpočet čisté mzdy v r.2007 najdete např. zde:
http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocetcistemzdy07.php#vysledek
Re: Lenko, moc děkuji za radu
V celkové částce příjmů je záloha na daň skutečně malá, ale myslím, že k tomu došlo tím, že jsem měl v jednotlivých měsících různé příjmy - tzn. v některém měsíci mi byla srážena záloha 12% a v jiném 19%. Ale na ty výplatní lístky se podívám. Díky za tip
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.