Vlákno názorů k dotazu Prodej obchodního podílu od pája - Re: prodej obchodního podílu Z toho, co uvádíte(není toho...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2008 15:22

pája (neregistrovaný)

Re: prodej obchodního podílu
    Z toho, co uvádíte(není toho zase tak moc), by vyplývalo následující:
    1. převod obchodního podílu smlouvou by měl řešit i vklad do základního kapitálu té společnice, protože vypořádáno to být musí,nebo by mělo být. Je to podle mne závažné pochybení při sepisování smlouvy o převodu. Dělal jsem jich několik a vždy píši_ cena za obchodní podíl XYZ, v rámci převodu se převádí také vklad do ZK ve výši ABC.
    2. Podle mne může požadovat ten druhý co chce, uzavřením smlouvy a vypořádáním(i když asi ne správným) a odvoláním z funkce jednatele
    přestala odpovídat za stav pokladny, to si přeci musel druhý společník nebo jím pověřená osoba převzít.

Mne taky zaráží ta cena 1.000.-Kč za obch.podíl - s.r.o. má jen ZK 200.000.-Kč( nebo podle původní úpravy 100.000.-Kč), takže těch 1.000.-Kč je nějaká almužna,ne? A navíc ještě doplácet do pokladny? To je celé nějaké postavené na hlavu.

• 23. 2. 2008 15:33

Michaela Š. (neregistrovaný)

Ano, je to celé postavené na hlavu. Byl to ošklivý rozchod jak osobní, tak pracovní. Chtěla mít vše z krku a tak tedy prodala podíl za tuto cenu. Nicméně může mu ona napsat, že údajné peníze měl chtít v den odvolání a ne tedy za dva měsíce? A je tedy bohužel již pozdě na vyžádání alespoň splacení základního podílu?

• 23. 2. 2008 15:36

bela (neregistrovaný)

myslím, že už to spadá spíše do občanskoprávních sporů

• 23. 2. 2008 15:53

pája (neregistrovaný)

Měla si vzít dobrého právníka, který by jí zajistil kvalifikovanou smlouvu, kde by bylo vše vyřešeno. Jestliže prodala obchodní podíl za tu cenu, tak podle mne nemá šanci už nic od druhého dostat.(Chtěl bych vidět tu notářskou smlouvu, to bych si asi početl). K tomu dluhu v pokladně- jestiže je vše uzavřeno, obchodní podíl prodán a vypořádán, tak ať si to on řeší jak chce, ONA není povinna mu cokoliv doplácet,to je asi jak píšete jen na truc. A´t mu napíše, že je vše vyřízeno, vypořádáno a že žádných 80 tisíc platit nebude. Ať si ji dá klidně k soudu, podle mne nemá vůbec šanci.

• 25. 2. 2008 12:02

Vladík (neregistrovaný)

Jen poznámka- obchodní podíl lze prodat za jakoukoli smluvenou cenu bez ohledu na hodnotu, vklad do základního kapitálu se nevyplácí, jde o tzv.vypořádací podíl v případech,které připouští Obch.Z a ten se počítá dle účetní závěrky a může být i 0.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).