Vlákno názorů k dotazu Zaokrouhlování od Alena - Re: Zaokrouhlování Honzo, jsem z účetní firmy a podle...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2008 11:33

Alena (neregistrovaný)

Re: Zaokrouhlování
    Honzo, jsem z účetní firmy a podle mě se jedná o zjednodušení práce Vaší účetní. V reálu to zas až tak vliv na výsledek mít nebude (tedy na daň z příjmu, protože když si DPH neuznáte, máte ho v nákladech), ale dle mého odborného posouzení by jí finanční úřad měl nárok napadnout nesprávné vedení záznamové povinnosti k DPH. Jestliže obdržíte doklad kde JE vyčíslená DPH (např. 100 základ daně a 19 daň), tak by měla PŘESNĚ tyto částky zanést jak do účetnictví, tak do záznamové povinnosti k DPH. Při jejím zjednodušení tak může dojít k odchylce 101+18 nebo 99+20 a jestliže takových odchylek bude měsíčně pětset, tak Vám to pomalu "hodí" doměřitelný základ daně ...
    Myslím že je dobré si s ní popovídat o pečlivosti :-) a přeji Vám hodně empatie, protože taková "upracovaná" paní účetní Vás začne všemi možnými způsoby přesvědčovat o tom, že je to přeci prkotina ...

• 24. 2. 2008 12:32

TOM (neregistrovaný)

U zjednodušeného daňového dokladu můžete vycházet z údajů (základ daně a daň), které jsou tam uvedeny. To platí, jsou-li spočteny správně. Jinou možností je provést výpočet (rozdělení na základ a DPH) koeficientem, jak Honzo uvádíte. Obě varianty jsou použitelné a v souladu se ZDPH (zejména § 28 a § 37). Použitím těchto dvou postupů mohou vznikat drobné rozdíly ve výsledku. Jedinou otázkou je, čím se Alena může v účetní firmě zabývat, když Vám poskytuje takové nesmyslné rady:-)

• 24. 2. 2008 12:58

Alena (neregistrovaný)

Tome, myslím že urážky sem na fórum nepatří. Zabývám se financováním a plánování je pro mnoho firem zásadní a jsou tací, kteří na haléři trvají a mají pro to své důvody. Půjdete-li koeficientem na všechny zjednodušené DD, potom máte více práce - např. při zařazování do majetku - ať již drobného nebo dlouhodobého. Majetek zakoupíte za 3999 bez DPH plus 19% 759,80 Kč, doklad za hotové bude na částku 4759 Kč. Já zaúčtuji a do záznamové povinnosti načtu 3.999 + 759,80 (v účetnictví ještě naúčtuji hal.vyrovnání 0,20). Při použití koeficientu budu mít v drobném majetku 3999,16 (0,20-0,50) a na účtu DPH 759,84 (0,80-0,00). Neříkala jsem že paní účetní tazatele dělá něco špatně, jen že si zjednodušuje práci.

• 24. 2. 2008 13:11

TOM (neregistrovaný)

Urážka zní docela jinak Aleno. Nevidím důvod proč by Honza měl vést se svojí paní účetní diskuze o pečlivosti, jak jste mu radila. Ten kdo používá koeficient není nepečlivý! Je to jedna z možností plně v souladu se zákonem. Stejně je nesmyslné, že při použití koeficientu mám s něčím více práce, jak uvádíte. I Ty Vaše výpočty mně nějak nevychází, ale to je vedlejší.

• 25. 2. 2008 8:00

Líba (neregistrovaný)

Měla jsem už několik kontrol na DPH a ujišťuji vás, že je zajímali úplně jiné věci než tyhle haléřové záležitosti. A po zkušenostech s některými programy vím, že vnutit počítači haléře přesně tak, jak to kdosi vypočítal, může být problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).