Vlákno názorů k dotazu Proč podepsat prohlášení???? od Lucie - Re: Proč podepsat prohlášení???? Podepisujete proto, aby Vám mohl...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2008 17:27

Lucie (neregistrovaný)

Re: Proč podepsat prohlášení????
    Podepisujete proto, aby Vám mohl zaměstnavatel uplatňovat v měsíčních mzdách slevy na dani. Pokud nepodepíšete, neuplatní Vám je.

• 24. 2. 2008 17:47

pa (neregistrovaný)

Re: Proč podepsat prohlášení????Prosím
    Děkuji, takže když podepíši nebo nepodepíši je to jedno. Slevu na dani na poplatníka si odečtu v daňovém přiznání. Když podepíši tak mám ještě k tomu menší měsíční zálohy na daň?

Já to nevěděla, takže jsem to podepsala až v půli roce, mohou mi to nějak zpětně vrátit?

• 24. 2. 2008 20:07

irena (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, byla bych moc ráda, kdyby mi někdo laskavý
    >>>vysvětlil proč se podepisuje u zaměstnavatele
    >>>prohlášení. Jsem zaměstnaná a OSVČ jako vedlejší.
    >>>Když
    >>>nepodepíši má to nějaký špatný dopad? Na daňovém
    >>>přiznání se
    >>>to nějak odrazí?
    >>
    >>Podepisujete proto, aby Vám mohl zaměstnavatel
    >>uplatňovat v měsíčních mzdách slevy na dani. Pokud
    >>nepodepíšete, neuplatní Vám je.
    >
    >Děkuji, takže když podepíši nebo nepodepíši je to
    >jedno. Slevu na dani na poplatníka si odečtu v daňovém
    >přiznání. Když podepíši tak mám ještě k tomu menší
    >měsíční zálohy na daň?
    >
    >Já to nevěděla, takže jsem to podepsala až v půli
    >roce, mohou mi to nějak zpětně vrátit?

• 24. 2. 2008 20:08

irena (neregistrovaný)

Děláte si daně sama? tak si to v daňovém přiznání zohledníte, uplatníte si jen to, co jste nedostala a je to.

• 24. 2. 2008 20:52

pa (neregistrovaný)

Asi si sedím na vedení, ale stále dostatečně nechápu. Najde se někdo prosím, kdo mi vysvětlí mé otázky???

• 24. 2. 2008 21:14

Jiřka (neregistrovaný)

Každý člověk může podepsat prohlášení u zaměstnavatele (ale pouze u jednoho v tomtéž měsíci, pokud jich má více) a tím si vlastně vybere způsob danění a uplatňování daňových slev. Pokud podepíše a zatrhne, že uplatňuje slevu na poplatníka (případně doloží nárok na další slevy - děti, invalidita apod.), pak se mu mzda vždy zdaní 15% a tato daň je zálohová, což znamená, že tento příjem a tuto daň pak uvádí v ročním zúčtování nebo přiznání. Od této daně odečtou uplatňované slevy. Pokud zatrhne, že slevy neuplatňuje, pak se mu také zdaní zálohovou daní 15%, ale slevy se neuplatní - mohou být pak uplatněnyv přiznání nebo zúčtování, které provádí zaměstnavatel. Pokud prohlášení nepodepíše, pak zaměstnavatel rozlišuje, jak vysoká je měsíční dosažená hrubá mzda. Pokud činí víc než 5000 Kč, bude mu zdaněno zálohovou daní 15% bez uplatnění slev. Po skončení roku je povinen podat přiznání, kde uvede všechny příjmy zdaněné zálohovou daní a tyto zálohové daně a může uplatnit slevy, které v průběhu roku neuplatnil. Pokud ale měsíční hrubá mzda čini do 5000 Kč a nemá podepsané prohlášení, pak je mu zdaněno také 15%, ale tato daň je srážková. A slevy nebudou uplatněny. Což znamená, že tato srážková daň je konečná, tento příjem ani tato daň se již nikam neuvádí a není možné od ní zpětně odečíst slevy, které v průběhu roku neuplatnil. Čili - příjmy daněné zálohovou daní a tyto zálohové daně vždy vstupují do přiznání (nebo do zúčtování, které provádí zaměstnavatel) a lze od nich odečíst slevy, které v průběhu roku neuplatnil. Příjem daněný srážkovou daní se do přiznání ani zúčtování neuvádí a tato srážková daň je konečná.

• 24. 2. 2008 21:21

pa (neregistrovaný)

Děkuji za vyčerpávající odpověď

• 24. 2. 2008 21:58

beta (neregistrovaný)

paní Jiřka má samozřejmě pravdu, něco málo upřesním. Existuje i možnost mít podepsané Prohlášení u dvou zaměstnavatelů postupně za sebou. Pokud Z-ec změní hlavního Z-ele v průběhu kalendářního měsíce, může pro tento měsíc u obou podepsat Prohlášení, tzn., že oba zaměstnavatelé, u kterých byl postupně zaměstnán, mu ze mzdy vypočtou zálohu dle tabulky (i ze mzdy do 5000 Kč), ale slevy na dani může v tomto měsíci odečíst jen jeden z nich, to samé zvýhodnění na děti. Pokud je takový případ a že jich je :), je vhodné se Z-cem projednat a upřesnit si, zda uplatnil slevy u předchozího Z-ele či nikoli. Z-ci totiž podepisují Prohlášení, aniž by mnohdy věděli, co vlastně podepisují, alespoň takovou zkušenost mám já a Z-ců mám více než dost. A k srážkové dani, pokud se stane, že Z-ec např. podepíše Prohlášení až po termínu, tj. po 30 dnech od nástupu a je mu za tento měsíc (pakliže nastoupil třeba ke konci měsíce a měl mzdu do 5000 Kč) sražena srážková daň, neznamená to vždy, že je konečná. Může podepsat u Z-ele Prohlášení dodatečně za ten určitý měsíc a ze srážkové daně se stane daň zálohová a bude s ní počítáno v ročním zúčtování anebo bude zahrnuta na Potvrzení o zdanitelných příjmech (tzn. možnost vrácení). Kdežto pokud by zůstala srážkovou, ta se již v ročním zúčtování ani na Potvrzení o zdan.příjmech neobjeví, tudíž je nevratná.

• 24. 2. 2008 22:18

Lucie (neregistrovaný)

Po přečtení této distkuze mám ještě jeden dotaz. Mám dvě zaměstnání: HPP - mám podepsané prohlášení u DPP ne - z výše uvedeného jsem pochopila, že je mi daněno srážkovou daní (protože moje měsíční mzda je menší než 5000Kč). Nebylo by ale pro mě lepší podepsat prohlášení i v DPP a platit daň zálohovou a podat si pak přiznání k DP z obou zaměstnání?

• 25. 2. 2008 8:10

Líba (neregistrovaný)

Současně můžete mít podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele, takže pokud byste chtěla mít podepsáno u DPP, musela byste zrušit u HPP. Vyplatilo by se to v případě, kdy u HPP neuplatníte měsíčně celou slevu, ale přitom je mzda nad 5000,-, takže je daněna zálohovou daní. Potom byste u DPP slevu měsíčně taky nečerpala celou, ale vrátila by se vám v DP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).