Re: Dohoda o provedení práce na 5000,-
Nejen u DPP. Prostě daňový základ pro srážkovou daň se nezaokrouhluje, zůstává v korunách tak je je. Výsledná srážková daň se zaokrouhlí na koruny dolů. Daňový základ pro zálohovou daň se zaokrouhluje na stovku nahoru.
U Vámi uvedeného výdělku 11770 zaokrouhlíte daňový základ na stovku nahoru, tj. na 11800 (nenavyšuje se o 35%, protože jde o DPP) a výsledná daň 15% je zálohová. Pokud bude mít podepsané prohlášení, uplatníte slevu, pokud nebude mít podepsané, slevu neuplatníte.
Píši o dohodě o provedení práce,kde není povinnost odvádět soc.a zdr.poj.
To co píšete mě překvapuje,protože jsem byla asi na jiném školená a tam bylo jasně řečeno,že žádná SHM není,protože když není povinnost odvádět,tak se ani nenavyšuje.Já jen nevěděla jak počítat zálohovou daň,která je nad 5000,- a je jen 15% ne 20% jak bylo v loni.
Ale děkuji za názor.Přidá se někdo?Dana
nevím, na jakém školení jste byla, ale není to pravda
vždy je rozhodující (ať se jedná o prac. poměr, DoPP, DoPČ), zda zaměstnanec má nebo nemá podepsané daň.prohlášení
zaměstnanec může mít při souběžném zaměstnání (u několika zaměstnavatelů současně) podepsané daň.prohl. vždy jen u jednoho zaměstnavatele
pokud nemá podepsané daň.prohl., potom záleží na výši příjmu - do 5000 Kč/hrubého je vždy srážková daň 15%,ta je konečná, do ročního zúčtování nejde
nad 5000 Kč/hrubého je zálohová daň 15% a musí dotyčný podat daň.př. na FÚ
pokud má podepsané daň.prohl, potom uplatňuje slevy dle zákona a je vždy zálohová daň 15%
z prac.pom. a z dohody o prac.činnosti se odvádí SP, ZP, proto se musí navýšit na tzv. "superhrubou" mzdu
z dohody o prov. práce se neodvádí SP, ZP, proto se "hrubá" mzda = "superhrubá" mzda (nic se nenavyšuje)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.