Vlákno názorů k dotazu Zdravotní a sociální pojištění od Andrea - Re: Zdravotní a sociální pojištění Dobrý den,nejsem odborník :-),...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2008 17:45

Andrea (neregistrovaný)

Re: Zdravotní a sociální pojištění
    Dobrý den,

nejsem odborník :-), ale domnívám se, že pokud si na vzp a ssz zavoláte, nebo jakkoli jinak zažádáte, měli by být povini zaslat přehled o platbách.
    Z vlastní zkušenosti ale vím, že až Vám přijde dopis s dlužnou sumou za období XXX, zašlete jim s úsměvem odpověď s důkazem (pracovní smlouva), že jste v období XXX byla zaměstnaná u toho a toho zaměstnavatele a jste z toho venku, vzp i ssz si to následně musí vyřešit zpětně s ním.
    Andrea

• 27. 2. 2008 17:50

Lucie (neregistrovaný)

To jsem si říkala také, že oni si to vyřídí se zaměstnavatelem, ale co když zaměstnavatel do té doby xxx zkrachuje? Také si říkám, že by neměl být problém dostat jakýsi "výpis" zaplaceného pojištěného, je to přece jen moje "konto", že? :)

• 27. 2. 2008 17:56

Andrea (neregistrovaný)

Mně přišel dopis s dlužnou sumou a já jsem jim vysvětlila, že jsem byla v té době zaměstnaná s přesvědčením, že se za mě platí. Takže mě to automaticky nezajímá, protože za to nemůžu a nikdo mi nemůže nic udělat, je to chyba zaměstnavatele, takže ať si to s ním udělají jak chtějí. To by mělo platit i v případě, že zkrachuje...
    Vy byste měla být krytá tím, že jste v daném období byla zaměstnanec.
    Ale nic za to nedáte, když si pro klid a pořádek zavoláte nebo napíšete email s žádostí o zaslání přehledu, nebo se jich jednoduše rovnou zeptejte, jak to vypadá s platbami pojistného od zaměstnavatele xxx. Když to uděláte emailovou cestou, budete mít, v případě jejich jakékoli odpovědi, v ruce další důkaz pro případné nedorozumění, až vám přijde dopis s dluhem :-).

• 27. 2. 2008 18:30

xy (neregistrovaný)

žádný výpis Vám sám o sobě nepřijde, protože žádné konto o zaplaceném pojistném nemáte
    můžete ale vznést dotaz, zda Vás zaměstnavatel přihlásil na pojištění nebo ne
    pojištění na OSSZ zjistíte také (pokud jste zaměstnancem malé organizace), že Vám chodí výplata nemocenských dávek
    pokud jste zaměstnancem firmy - máte smlouvu - tou se případně budete prokazovat, pokud ukončíte prac. poměr - dostanete zápočtový list s datem zaměstnání od - do (tím vším se prokážete a případný dluh po Vás nebude požadován)
    pokud ale chcete mít jistotu, že budete někdy dostávat důchod, potom by mělo být ve Vašem zájmu zjistit, zda zaměstnavatel odesílá ELDP na ČSSZ - to zjistíte jednoduše:
    napíšete na ČSSZ v 225 08 Praze 5, Křížová 25
    požádáte o informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP)- uvedete svoje jméno a příjmení poslední, rodné příjmení, rodné číslo, datum a místo na rození a adresu, na kterou chcete výpis zaslat a vlastnoruční podpis
    do 90 kal. dnů Vám bezplatně přijde výpis dob všech Vašich zaměstnání (od r. 1986 i s výdělky a vyloučenými dobami)
    pokud na tomto výpisu bude chybět nepotvrzená doba - musí to zaměstnavatel napravit, pokud již zaměstnavatel neexistuje, obrátíte se na OSSZ (tam se Vám budou snažit pomoci)
    více o IOLDP najdete na www.cssz.cz

• 27. 2. 2008 22:03

Jiřka (neregistrovaný)

Souhlasím s xy. Maximálně si ověřte, zda Vás přihlásil ode dne nástupu do zaměstnání na Vaši zdravotní pojišťovnu. To samé na sociálce. Jestli zaměstnavatel pojištění odvádí či neodvádí není Vaše starost. V žádném případě to nemohou vymáhat po Vás, ale po něm. Žádný výpis by Vám ani zaslat nemohli, protože odvody se neplatí za jednotlivé zaměstnance jmenovitě, ale souhrnně za všechny zaměstnance a na ZP neví, kdo kolik. Na sociálce to ví, protože se měsíčně posílá přehled o vyměřovacích základech - na základě těchto Vám zaměstnavatel předá vypsaný evidenční list, který slouží pro výpočet důchodu. A opět - placení či neplacení se Vás netýká.

• 27. 2. 2008 22:17

Lucie (neregistrovaný)

Děkuju moc všem za radu a za útěchu. :) L.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).