Re: Náležitosti vyúčtování pracovních ce
A kde máte povolení předem, že zaměstnanec může vyrazit na služební cestu? Kde mu určujete podmínky té cesty? Použití dopravního prostředku, kdy, kam ,kdy zpátky? Nevím teda, ale tohle by se mi nelíbilo. Existují tiskopisy na cestovní náhrady, které by vás navedli na správný postup a obsahují veškeré nutné údaje. Doporučuji si je prohlédnout, případně pořídit do excelu a vyplnovat tam...Vše totiž funguje do doby, než se někomu něco stane...
>>Prosím, nemohu najít, zda je někde stanoveno, jaké
>>musí být povinné náležitosti vyúčtování pracovních
>>cest,
>>předpokládám, že závazný vzor neexistuje.
>>Zajímá mě, zda je možný následující postup:
>>zaměstnanec si vede evidenci svých cest a na konci
>>měsíce předá vyúčtování elektronicky formou seznamu
>>cest
>>a ujetých km (soukr.autem). Jedná se o seznam napsaný
>>v počítači (podklad pro výpočet náhrad) a ten není
>>podepsaný. Na základě toho je zpracováno souhrnné
>>měsíční
>>vyúčtování cest s vypočtenými náhradami a stravným a
>>to je podepsáno zaměstnancem a schválí podpisem
>>zaměstnavatel.
>>Vím, že se mají cesty vyúčtovat do deseti dnů, pokud
>>se nedohodneme jinak, ale když tenhle postup ošetřím
>>směrnicí je to možné?
>>Děkuji
>
>A kde máte povolení předem, že zaměstnanec může
>vyrazit na služební cestu? Kde mu určujete podmínky té
>cesty? Použití dopravního prostředku, kdy, kam ,kdy zpátky?
> Nevím teda, ale tohle by se mi nelíbilo. Existují
>tiskopisy na cestovní náhrady, které by vás navedli na
>správný postup a obsahují veškeré nutné údaje.
>Doporučuji si je prohlédnout, případně pořídit do excelu a
>vyplnovat tam...Vše totiž funguje do doby, než se někomu
>něco stane...
Děkuji Vám, rozumím Vašemu argumentu, a jsem si vědoma důsledků na které upozorňujete. Prosím ale teď spíš o radu, jestli postup, který jsem uvedla neodporuje zákonu a můžte to tak .Není možné tohle ošetřit ve směrnici, jak se kdy postupuje? To co jmenujete určit před cestou ústně a zbytek jak jsem popisovala už nahoře. Jestli je určeno, že musí být příkaz písemný, jestli můžu dělat souhrnné vyúčtování cest za kalendářní měsíc a způsobem, jak jsem psala. Může to tak být? Děkuji
Asi Vám neumím odpovědět, já bych se toho teda bála....na tiskopisu je předepsáno, že zaměstnanec s cestou souhlasí....datum, podpis....a Datum a podpis zaměstnance oprávněného k povolení cesty...a ten určuje podmínky té cesty. Jasně, že ne vždy mají všichni dopředu tohle podepsáno, ale antidatujeme to a nikdo nic nepozná, ale prostě vyhovujeme zákonům při případné kontrole.
Rozumím tomu, co mi chcete říct a je mi jasné, jak to má být kvůli tomu, kdyby se něco přihodilo.
Tohle je opravdu jiné v tom, že cest.příkaz by se stihl udělat předem opravdu vyjímečně, protože se tohle vše domlouvá po telefonu, že se musí někam zajet něco rychle udělat.... a všichni jsou stále na cestách (včetně zaměstnavatele). Téměr vždy by to bylo udělané zpětně a kdyby se něco stalo, tak to stejně v ruce mít zaměstnanec nebude. Přijde mi proto zbytečné sepisovat a podepisovat "jakoby" příkazy, když se odevzdává vyúčtování. Nejpřesnější je proto ta evidence, kterou si vvyplňuje sám zaměstnanec v notebooku do připraveného formuláře a pak odevzdá za celý měsíc a podle toho se vypočtou a vyplatí náhrady. Mám pocit, že když je to ošetřeno ve směrnici není tím porušen zákon. Chtěla jsem poradit, jestli se pletu a nebo jsem na něco zapoměla. Názor někoho jiného je vždy poučný, Vaší reakce a času, který jste tomu věnovala si rozhodně cením a děkuji Vám.
Prosím, jaký máte názor na to, co jsem napsala? děkuji.
Snažila jsem se hledat v zákonech, ale neašla jsem zmínku o tom, že to tak být nesmí. Jen kdyby při kontrolách netrvali na některých zbytečnostech. To je to, co mě právě trápí, protože znám jak to chodí na kontrolách. Nerada bych to podcenila, zajímal mě proto názor i někoho jiného a třeba i zkušenosti. Ono to v praxi vždy nejde tak, jak by si člověk představoval.
Díky za přání a přeji Vám taky jen to dobré.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.