Re: roční vyúčtování
Nevím, zda dotazu dost dobře rozumím. Udělala jste zaměstnanci zúčtování, ve kterém jste mu uplatnila jím doložené odpočty ze základu daně (úroky, životní pojištění...) a daňové slevy (na poplatníka, na dítě). Tím mu vyšla nulová daň a ještě nárok na bonus na dítě. Zaplacené daňové zálohy v průběhu roku činily 3110 Kč a ty se mu teď budou vracet a ještě k tomu ten bonus, který vyšel. Je to tak? Pak o toto všechno snížíte odvod daní z mezd v měsíci a pak třeba ještě v dalších měsících, dokud vyplacenou částku vrácených daní a bonusů neumoříte. Pokud není z čeho odečítat, pak požádáte FÚ o vrácení všeho - není přece možné, abyste stát dotovali až do příštího roku.
Ano chápete to správně. Zaměstnanec nenahlásil, že se mu v průběhu roku narodilo dítě. Část přeplatku mu vyšel jako daňový bonus a část jako přeplatek na odvedených zálohách. Jenže u nás na FÚ mi řekli, že o ten přeplatek ze záloh se nežádá, že buď umořovat ze záloh z dalších měsíců nebo vrátit příští rok po podání přiznání. Ale nám teď zálohy vycházejí nulové. Mně se to zdá taky postavené na hlavu. Nikdo mi však nedokázal říct, jaký tiskopis zvolit. Na bonusy mi dali ten formulář na vrácení bonusů z ročního vyúčtování..... Tak já teď nevím, jestli jsem ho neměla použít i na ten zbylý přeplatek.
>>>Dobrý den. Dělala jsem zaměstnanci roční vyúčtování
>>>daní. Vznikl mu přeplatek na bonusech 3456,- a pak
>>>přeplatek z daňového zvýhodnění (hypotéka,
>>>životní...)
>>>3110,-. Jak zažádat o vrácení těchto přeplatků? V
>>>roce
>>>2008 za něj zálohy odvádět nebudeme, tak není z čeho
>>>"umořovat". Na FÚ mi řekli, že mohu zažádat pouze o
>>>bonusy, že o daňové zvýhodnění až příští rok, po
>>>podání
>>>přiznání (vyúčtování daně ze závislé činn.za zam.) za
>>>rok
>>>2008. Zdá se mi to divné..... Děkuji za rady a
>>>zkušenosti jiných. D.
>>
Pak o toto všechno snížíte odvod
>>daní z mezd v měsíci a pak třeba ještě v dalších
>>měsících, dokud vyplacenou částku vrácených daní a
>>bonusů
>>neumoříte. Pokud není z čeho odečítat, pak požádáte FÚ
>>o
>>vrácení všeho - není přece možné, abyste stát
>>dotovali
>>až do příštího roku.
>
>Ano chápete to správně. Zaměstnanec nenahlásil, že se
>mu v průběhu roku narodilo dítě. Část přeplatku mu
>vyšel jako daňový bonus a část jako přeplatek na
>odvedených zálohách. Jenže u nás na FÚ mi řekli, že o ten
>přeplatek ze záloh se nežádá, že buď umořovat ze záloh z
>dalších měsíců nebo vrátit příští rok po podání
>přiznání. Ale nám teď zálohy vycházejí nulové. Mně se to zdá
>taky postavené na hlavu. Nikdo mi však nedokázal říct,
>jaký tiskopis zvolit. Na bonusy mi dali ten formulář
>na vrácení bonusů z ročního vyúčtování..... Tak já teď
>nevím, jestli jsem ho neměla použít i na ten zbylý
>přeplatek.
Byla jsem loni v podobné situaci, na FÚ jsem napsala dopis a do měsíce byly peníze na účtu. Také je možnost převést na jinou daň (z příjmu, DPH, apod.). Asi jste netrefila na správného úředníka.
Právě, že žádné zálohy letos vycházet nebudou.... Loni jsem také snižovala odvody v dalších měsících. Takže napsat žádost o vrácení. Žádný speciální formulář na vrácení teda nemají.... Na úředníka? Jedna nevěděla a zavolala si další kolegyně 4 a navzájem si tam přitakávaly. :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.