Re: Předchozí úč.nezohlednila a co teď?
** pokud je to pravidelně každý rok stejně, může být, alá já to účtuju taky podle období, kam to patří. V zákoně je uvedeno, že konkrétně účetní služby pravidelně se opakující se nemusí časově rozlišovat. a podívejte se co mají ve vnitřním předpise, tedy pokud nějaký mají
Jestli tomu dobře rozumím, tak jde o vystavené faktury nějaké účetní firmy. Tam pak záleží na tom, jak to ve skutečnosti probíhá a taky jak to na ty faktury napsali. Mohou nastat varianty:
a) Práce provedené v prosinci = tj. práce fyzicky udělané 1.-31./12 - ty je třeba účtovat s datem uskutečnění v prosinci a též dát do prosincových výnosů
b) Zpracování dokladů za prosinec = fakticky zpracováno až v lednu, neboť doklady i podklady ke mzdám za prosinec byly předány ke zpracování až v lednu, tudíž datum uskutečnění leden, výnosy taktéž lednové.
ještě k dotazu- mám podobný problém .Fa za účetní služby provedené v prosinci byly vyučtovány v lednu. u PO.
nákladově patří do 2007 ,ale datumově do 2008 .
Mohu tyto náklady s datumem vystavení 2008 dát do nákladů 2007,? Faktura za byla uhrazena v roce 2007 .
Mohu vás poprosit o názor na zaúčtování ? děkuji
Pro vás jako příjemce to je náklad 2007, když se to týká zpracování prosince. Ale pro poskytovatele to klidně může být výnos ledna 2008, pokud práce fyzicky dělal v lednu - viz jedna z mých předchozích odpovědí. Z toho pramení i odlišnosti v datech, což překlenete právě pomocí účtů časového rozlišení.
1)Tak jen pro upřesnění zpracuji mzdy a účetní doklady v lednu 2008 za rok 2007 a budu to mít ve výnosech v r.2008?
2)Firma,které to vystavím bude tuto moji fakturu mít nákladem v roce 2008?I když je tam napsáno,že se jedná o zpracování dokladů za rok 2007,které byly zpracovány v lednu 2008? Děkuji.Dana
>>>>Jak postupovat?Převzala jsem firmu,která každý rok v
>>>>lednu vystavuje faktury za služby,konkrétně
>>>>zpracování
>>>>mezd a účetnictví za rok předchozí.Tedy v lednu 2007
>>>>mzdy a účto za IV.Q.r.2006.Účetní přede mnou tyto
>>>>příjmy nedala do r.2006 i když o tom musela vědět.A
>>>>co
>>>>teď
>>>>mám udělat já?
>>>>1)Nechat to ke zdanění za rok 2007?
>>>>2)A co faktury vystavené v r.2008 se stejným textem k
>>>>r.2007?
>>>>Brát to jako pravidelně se opakující faktury a
>>>>zdaňovat vždy v roce vystavení?
>>>>Děkuji za odpověď.Dana
>>>** pokud je to pravidelně každý rok stejně, může být,
>>>alá já to účtuju taky podle období, kam to patří. V
>>>zákoně je uvedeno, že konkrétně účetní služby
>>>pravidelně
>>>se opakující se nemusí časově rozlišovat. a podívejte
>>>se co mají ve vnitřním předpise, tedy pokud nějaký
>>>mají
>>
>>a) Práce provedené v prosinci = tj. práce fyzicky
>>udělané 1.-31./12 - ty je třeba účtovat s datem
>>uskutečnění v prosinci a též dát do prosincových
>>výnosů
>>
>>b) Zpracování dokladů za prosinec = fakticky
>>zpracováno až v lednu, neboť doklady i podklady ke
>>mzdám za
>>prosinec byly předány ke zpracování až v lednu, tudíž
>>datum uskutečnění leden, výnosy taktéž lednové.
>
>1)Tak jen pro upřesnění zpracuji mzdy a účetní doklady
>v lednu 2008 za rok 2007 a budu to mít ve výnosech v
>r.2008?
>2)Firma,které to vystavím bude tuto moji fakturu mít
>nákladem v roce 2008?I když je tam napsáno,že se jedná
>o zpracování dokladů za rok 2007,které byly zpracovány
>v lednu 2008? Děkuji.Dana
práce byly fyzicky provedeny až v lednu za předešlý měsíc
Pokud chápu dobře tak vystavíte fa až po zpracování ,které provedete v lednu.A protistrana si bude náklady také uplatňovat až v lednu.Myslím, že je to správně.
a úhradu ,která přišla za tyto práce v prosinci by se účtovala přes časové rozlišení
dobré odpoledne,
já by jsem toto zaúčtoval takto:
fa za služby i telefon pokud mají DUZP v 1/2008 ale je z nich vidět že jsou za rok 2007 ( je to na nich uvedeno ) tak dohadné účty 5*/389 v roce 2007 a v roce 2008 fakturu 389/321 a DPH s fakturou, tam kde je DUZP. telefon bývá většinou 12.12.-11.1. tak by jsem rozpočítal co do kterého roku uvést ( neníli -li přesně vyčísleno tak částka /počet dnů )
dobré odpoledne,
já by jsem toto zaúčtoval takto:
fa za služby i telefon pokud mají DUZP v 1/2008 ale je z nich vidět že jsou za rok 2007 ( je to na nich uvedeno ) tak dohadné účty 5*/389 v roce 2007 a v roce 2008 fakturu 389/321 a DPH s fakturou, tam kde je DUZP. telefon bývá většinou 12.12.-11.1. tak by jsem rozpočítal co do kterého roku uvést ( neníli -li přesně vyčísleno tak částka /počet dnů )
>>>>>lednu vystavuje faktury za služby,konkrétně
>>>>>zpracování
>>>>>mezd a účetnictví za rok předchozí.Tedy v lednu 2007
>>>>>mzdy a účto za IV.Q.r.2006.Účetní přede mnou tyto
>>>>>příjmy nedala do r.2006 i když o tom musela vědět.A
>>>>>co
>>>>>teď
>>>
>>>Jestli tomu dobře rozumím, tak jde o vystavené
>>>faktury
>>>nějaké účetní firmy. Tam pak záleží na tom, jak to ve
>>>skutečnosti probíhá a taky jak to na ty faktury
>>>napsali. Mohou nastat varianty:
>>1)Tak jen pro upřesnění zpracuji mzdy a účetní
>>doklady
>>v lednu 2008 za rok 2007 a budu to mít ve výnosech v
>>r.2008?
>>2)Firma,které to vystavím bude tuto moji fakturu mít
>>nákladem v roce 2008?I když je tam napsáno,že se
>>jedná
>>o zpracování dokladů za rok 2007,které byly
>>zpracovány
>>v lednu 2008? Děkuji.Dana
>
>Rekapitulace:služby vykonané v lednu 2008,byť se
>vztahují k roku 2007,jsou nákladem i výnosem v r.2008.
>A fakturu za telefon,která je za 12/07,DUZP 01/08,bude
>nákladem r.2007,přes účet 383 . Souhlasíte? Dana
rozdělení - dodavatel - odběratel.
Dodavatel zadá účetní firmě účetnictví - vy jako firma zpracující účto,mzdy atd. budete účetní práce provádět v lednu (nebo následující měsíc) tudíž vy za svoje práce - účetní práce -budete fa vystavovat po zpracování s plněním kdy ukončíte zpracování .
Telefon - pokud patří do dokladů zadavatele účta ,které zpracováváte tak by se měla účtovat dle uvedeného období.
do 08
pokud je to položka vaší faktury za služby ,tak vy si fa od telecomu do svého účta dáte dle plnění nebo vystavení a vyfakturujete s cenou pro zadavatele účta za období ,které zpracováváte.
nebo... ?
V tomhle případě si myslím ,že není potřeba 383 pokud úhrada není přijata dříve než je vystavena fa?
Nesouhlasím. Pro firmu poskytující tu službu je to výnos ledna, protože to fyzicky zpracovali až v lednu. Ale pro odběratele je to náklad předchozího roku. Zkrátka - tuto fakturu bude z časového hlediska odlišně účtovat poskytovatel služby a jinak příjemce.
Tak teď už tomu zase nerozumím,omlouvám se,ale:
1)Na FA telefonu od zadavatele účta,které zpracovávám,je uvedeno období 12/07 a DUZP 01/08.To podle mého znamená,že to musím této firmě,dát do nákladů r.2007 a DPH uplaním v r.2008.
2)Já jako účetní,zpracuji doklady z roku 2007,uvedu to na ode mě vystavenou fakturu,že se jedná o doklady r.2007,ale protože jsem tuto službu vykonala v r.2008,bude to můj výnos v r.2008 a u zadavatele to bude náklad roku 2007. Je to tak?Dana
je v tom teda ale guláš..
telefon za období 07 -končí dle DUZP 08 tak bych si to uplatnila v 08.Vše .
v každém případě pro vás jako účetní je to výnos 08.Nebo jste to zpracovávala v 07?
pro zadavatele - teda odběratele - ten může účtovat přes dohad a počkat na fa, nebo to uplatnit do nákladů násl. měsíc.
takhle jsem pochopila z celé debaty
Pokud by se jednalo o velkou položku vytvořím dohad v 07.
Ale když nevím jako odběratel ,kdy práce budou hotovy a celkovou částku tak bych i jako účetní daného zadavatele ,kterému budu fa vystavovat to účtovala až po obdržení fa.I když je to náklad 07.
>Evo prosím jak a kam zaúčtovat pokud předchozí účetní
>dohad nevytvoří ? Dohad by měl být vytvořen, ostatně závěrky jsou v plném proudu a do přiznání je ještě měsíc, tak by to šlo opravit. Pokud ale opravdu nevytvořil a už je uzavřeno a nelze otevřít, tak bych to holt zaúčtovala do nákladů běžného období s využitím toho ustanovení o nevýznamných opakujících se položkách, které se nemusí časově rozlišovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.