Re: Dvojí nemocenská?
Zdravím, myslím si, že pán se jen slušně zeptal, třeba dané problematice nerozumí tak jako my, co s tím pracujume denně. A kdo by v dnešní době něchtěl využít třeba dvě nemocenské??!!!:-)...Myslím si, že by reakce neměly být tak ostré, ne každý je simulant!!!!!!!!
O simulanta nejde, nikdo mu nemoc nebere, ale o to, že tady, pokud dobře čtete, se každý ptá jen jaký má na co nárok, nikdy ne jaké má třeba povinnosti. A myslet si, že dostane dvoje nemocenské dávky - to snad normálního člověka ani nemůže napadnout a ani nemusí v oboru dělat.
No, dvojí nemocenské dávky není zas až tak neobvyklé. Ti co mají několik pracovních poměrů mají také několik neschopenek.Toto je spíš zajímavý problém z hlediska nároku než z morálního hlediska.
Jestli-že si někdo nechá napsat dvě neschopenky a jednu donese bývalému zaměstnavateli a uplatňuje dávky v ochranné lhůtě a druhou předá současnému zaměstnavateli, jak jeden a druhý zaměstnavatel posoudí nárok a zda se vůbec dozví kolik neschopenek na jednu nemoc existuje? Jako bývalý zaměstnavatel
mám právo nebo povinnost zkoumat, zda v ochranné době je bývalý zaměstnanec někde zaměstnaný nebo na ÚP nebo co sním vlastně je?
Pokud omarodí v ochranné lhůtě, je povinen vám vrátit zápočtový list k doplnění. Takže to zjistíte velmi rychle. A samozřejmě jsem nemyslela případ, kdy má nemocenskou z více zaměstnání - taky víc pracuje, jde mi vyloženě o ty, kteří jsou "vyčuránci". Čili vadí mi ne nárok, ale naopak to morální hledisko.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.