Moc prosím poradit :-(
>>Dobrý den, přešli jsme na účetnictví jsme stavební
>>firma a také prodáváme stavební materiál. Vedeme
>>skladovou evidenci v prodejně a veškerý materiál
>>nakoupený
>>pro výrobu-stavebnictví-evidujeme přímo na
>>zakázky.Účtujeme metodou B.Máme dvě číselné řady- pro
>>prodej i pro
>>výrobu a analyticky rozlišené účty.PS účtu 132-zboží
>>v
>>prodejně jsme nastavili podle inventury z minulého
>>roku a na účtu 112-materiál jsme PS neměli.Neboť
>>všechny
>>zakázky z loŇského roku byly řádně vyfakturovány v
>>tom
>>roce. Jen mě napadá, jestli by nebylo vhodnější vést
>>sklady metodou A? Prosím zkušené o radu a naťuknutí
>>případného účtování. Děkuji.
> Moc prosím poradit :-(
Re: Moc prosím poradit :-(
účtování zásob způsobem A je popsáno v Českém účetním standardu pro podnikatele č. 015 Zásoby. Funguje to tak, že faktura za pořízený materiál se účtuje MD111, 343 Dal 321, Příjemky do skladu se účtují MD112 Dal 111. Z toho vyplývá, že účet 111 je vlastně spojovací účet mezi zaúčtováním faktury a zaúčtováním příjemky. Pokud by příjemka byla omylem vyplněna na jinou částku než je částka na faktuře ukázal by se na účtu 111 rozdíl,který by se musel dohledat. Při výdeji materiálu ze skladu se vystaví výdejka, která se účtuje MD501 Dal 112.
Ve skladu se samozřejmě účtuje v pořizovacích cenách (bez DPH). Na konci měsíce je dobré si ve skladovém hospodářství vytisknou sestavu Stav skladu ke konci měsíce a tu porovnat s hodnotou vykazovanou na účtu 112. Pokud to nesouhlasí je někde chyba (prosím nezaměňovat s pojmy inventura a inventarizace na konci účetního období).
V případě obchodního zboží je účtování způsobem obdobné. Faktura přijatá za pořizované obchodní zboží se účtuje MD131,343 Dal 321. Příjemka obchodního zboží na sklad se účtuje MD 132 Dal 131. Účet 131 je vlastně spojovací účet mezi účtováním faktury a příjemkou. Pokud by příjemka byla omylem vyplněna na jinou částu než je částka na faktruře, ukázal by se na účtu 131 rozdíl, který by se musel dohledat. Při výdeji zboží (prodej zboží) se vystaví výdejka, která se účtuje MD504 Dal 132.Případná kontrola stavu zásob zboží na skladě a hodnota vykazována na účtě 132 se provádí stejně jak jsem popsal u zásob materiálu.
Pokud budete chtít nějaké další informace - rád Vám poradím. Tuto moji zprávu berte jen jako základní informaci
Re: Moc prosím poradit :-(
Protože jsem dnes na této stránce poprvé tak ještě nemám dost odvahy zveřejnit svoji e-mailovou adresu (jsem holt starší člověk - už mi bylo 40). Proto Vám navrhuji abyste mi jako odpověď na tuto moji zprávu napsala jakýkoliv kontakt na Vás a já se s Vámi určitě domluvím.
Žádná jiná lepší varianta mě zatím nenapadla. Dokonce se divím, že v pátek v 19.53 hod. mě ještě něco vůbec napadá.
Zdraví
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.