Re: RZD do mínusu
Je to divné, pokud jste celý rok pracovala a řádně vám strhávali zálohu na daně, myslím,že by vám nedoplatek vzniknout neměl a z ročního zůčtování by jste jej opravdu platit nenzsela. Jiná situace však je, pokud účetní udělala během roku někde chybu, pak jste povinna daně doplatit.
>>>Dobrý den,
>>>včera mi naše účetní řekla, že roční zúčtování mi
>>>vyšlo do mínusu a budu doplácet, ale já celý rok
>>>pracovala
>>>a tak si myslím ze mi to nespočetla dobře a někde
>>>jsem
>>>četla že se nedoplatky nevybírají?
>>>Neporadí někdo jak to je?
>>>Děkuji Martina
>>
>>Ano, nedoplatky z ročního zúčtování se nevybírají.
>
>Je to divné, pokud jste celý rok pracovala a řádně vám
>strhávali zálohu na daně, myslím,že by vám nedoplatek
>vzniknout neměl a z ročního zůčtování by jste jej
>opravdu platit nenzsela. Jiná situace však je, pokud
>účetní udělala během roku někde chybu, pak jste povinna
>daně doplatit.
Upozorněte účetní, že se podle Zákona o daních příjmů a to konkrétně podle § 35d odst.8 a § 38ch odst.5 případný nedoplatek z ročního zúčtování záloh poplatníkovi nesráží.
Potom uvidíte, zda účetní doplatek zdůvodní svojí chybou při výpočtu měsíčních záloh daně ve výplatách v r.2007. V takovém případě se můžete rozhodnout, zda budete souhlasit s srážkou tak, jak uvedl Ladislav.
Ve Vašem případě bych nechal zkontrolovat všechny Vaše výplatní pásky vč. výpočtu ročního zúčtování někomu, kdo tomu rozumí například pomocí kalkulaček na internetu.
I když by byla chyba na straně účetní, je možné do 31. března následujícího roku dosrazit nesprávně vypočtenou zálohu na daň bez souhlasu zaměstnance. Rozhodně však ne formou srážky nedoplatku z ročního zúčtování. Slušný člověk by se v takovém případě ale přinejmenším omluvil...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.