Vlákno názorů k dotazu Čerpání dovolené od Laďa - Re: čerpání dovolené Kvůli 2 hod. asi nemá smysl...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2008 15:31

Laďa (neregistrovaný)

Re: čerpání dovolené
    Kvůli 2 hod. asi nemá smysl si na zaměstnavatele stěžovat, i když nemá pravdu. Zkuste mu jen nechat přečíst tento článek:
    Pracovní volno při ošetření nebo vyšetření ve zdravotnickém zařízení
    18.12.2007, JUDr. Věra Bognárová, Zdroj: Verlag Dashöfer
    Při osobních překážkách v práci, které jsou uvedeny v nař. vlády č. 590/2006 Sb., je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout pracovní volno v rozsahu v tomto nařízení stanoveném. Překážku v práci je povinen zaměstnanec zaměstnavateli prokázat. .Jestliže mu předem známa není, je povinen zaměstnanec uvědomit zaměstnavatele o překážce v práci a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu. Důkazní prostředky zákoník práce nestanoví a ponechává zcela na zaměstnavateli, zda vymezí např. v pracovním řádu důkazní prostředky, kterými budou zaměstnanci existenci překážek v práci prokazovat. Nejčastěji se v praxi jedná o písemné potvrzení účasti zaměstnance a to tím subjektem, u něhož se zaměstnanec účastní činnosti, s níž je spojeno pracovní volno.
    Pracovní volno při ošetření nebo vyšetření ve zdravotnickém zařízení se poskytuje v rozsahu a za podmínek stanovených v bodě 1 shora uváděného nařízení vlády a poskytuje se na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout. Pracovní volno se poskytne pouze tehdy, pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Dobou nezbytně nutnou je nejenom samotné ošetření, ale i čekání na toto ošetření a cesta z pracoviště do zdravotnického zařízení a zpět na pracoviště

• 11. 3. 2008 17:39

Mirka (neregistrovaný)

Díky za reakci. Ale něco podobného jsem mu dávala už jednou číst,to se jednalo o kolegu. Odpověděl mi, že Zákoník práce si dělá sám. Nechce se mi vyplácat dovolenou na lékaře. Na Úřadě práce si stěžovat nechci, chci jenom od nich písemné vyjádření, jak to má fungovat.

• 11. 3. 2008 18:21

yy (neregistrovaný)

A bylo to akutní ošetření ? Jenom aby vás nenachytal na tom, že ošetření nebo vyšetření bylo možno provést mimo pracovní dobu.

• 11. 3. 2008 18:37

Mirka (neregistrovaný)

Vyšetření bylo akutní. A k lékaři jdu na objednávku, vždy upozorňuji, že potřebuji objednat až odpoledne, ale někde to prostě nejde. Na tom mně určitě nenachytá.

• 11. 3. 2008 22:22

Jiřka (neregistrovaný)

I když nešlo ošetření provést mimo vaši pracovní dobu, nemůžeme dost dobře posoudit, zda doba nezbytně nutná k ošetření zabrala 4 hodiny nebo jen 2 hodiny. Já vidím ještě jednu vadu - dovolená se nedává po hodinách, maximálně po půldnech, takže 2 h dovolené je nesmysl. I když požadavek náhrady na 4 hodiny obhájíte a zákon mu přikazuje tuto dobu nezbytně nutnou zaplatit, chápu zaměstnavatele a zrovna v těchto případech považuji zákon za přežitý. Podívejte se na to tak, že Vám se nechce plácat dovolenou za doktora (hájíte si své) a jemu se nechce vyhazovat peníze za nic (taky si hájí své). Osobně bych raději volila návštěvu lékaře bez náhrady mzdy nebo bych si to napracovala. Přece jde o soukromou záležitost a povinnost placení za to, že zaměstnanec jde k doktorovi, považuji za nespravedlnost. Peníze za odvedenou práci.

• 11. 3. 2008 22:42

Mirka (neregistrovaný)

Návštěvu u lékaře nepovažuji za soukromou věc. Pan majitel také chodí k lékaři v pracovní době, ale to je podle Vás určitě normální. A mimochodem, pracuji jako účetní a za mně tu práci nikdo neudělá. A právě proto, že mi je jasné, že dovolená se nedává po hodinách, proto chci, aby mi tento spor pomohl vyřešit Úřad práce.

• 11. 3. 2008 23:38

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, to je podle mě normální, protože on je majitel, žije z toho, co mu firma vynese, on svoji práci, aby firma fungovala musí udělat, zatímco Vás platí za to, jakou práci odvedete. Jasné je to v dělnických profesích, kde dělník vlastně neodvede žádnou práci, ale peníze dostane. Pokud pracujete jako účetní, tak si pochopitelně svoji práci musíte udělat (pokud ji za Vás nedělá jiná účetní, které by za to platil), takže to většinou chodí tak, že se účetní domluví, že za doktora jí zaměstnavatel nic neplatí a ona práci udělá jindy (což znamená po pracovní době) a nebude to vykazovat jako přesčas, takže je to šul nul. Sama píšete, že tu práci udělat musíte, takže pokud ji neuděláte v pracovní době (jste u lékaře), musíte ji přece udělat jindy. A aby to bylo úplně podle zákona, měl by Vám správně zaplatit náhradu za dobu, kdy jste byla u lékaře a ještě za přesčas, kdy vlastně budete dělat tu práci, kterou jste měla normálně udělat v pracovní době, kdybyste nebyla u lékaře. Radím domluvit se vklidu, aby Vám mzdu nekrátil, protože si svoji práci stejně udělat musíte a Vy že nebudete vykazovat ty hodiny navíc. Pokud to budete hnát přes úřady (a v tomto případě jde celkem o prkotinu), dá Vám sice úřad za pravdu, ovšem obávám se, že si budete moci hledat jiné místo.

• 11. 3. 2008 23:39

Jiřka (neregistrovaný)

A mimochodem - Vaše ošetření u lékaře není Vaše soukromá věc? A čí prosím?

• 12. 3. 2008 7:06

baba (neregistrovaný)

Zkuste si to třeba představit obráceně - vy jste majitelka, máte zaměstnance, kteří (zcela v souladu, dle vás) chodí k lékaři, vy to platíte a oni jsou "nesoukromě" u lékaře. To teda opravdu nevím, jak by návštěva lékaře mohla být věcí veřejnou, ne soukromou.
    A taky mne štve, že ve funkcích, kdy práce musí být udělána v určitý čas (např. výdej obědů) musí za toho pracovníka někdo zastoupit a já svoji práci musím udělat vždy sama. Souhlasím s Jiřkou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).