Re: zásoby - prosím "Zuzíka"
Daňová evidence zemědělce sice není můj obor, ale přesto se Vám pokusím odpovědět.
Ja to vidím tak, že zemědělec, který vypěstuje obilí vlastně vytvoří vlastní činností zásobu. Při přijetí do skladové evidence by měl tuto zásobu ocenit skladovou cenou, která by měla být stanovena v návaznosti na to, jaké výdaje byly vynaloženy na její pořízení (osivo,hnojení, PHM, chemické ošetření ....) Při příjmu zásob vytvořených vlastní činností nepřipadá vůbec v úvahu DPH. Při výdeji zásob, které byly prodány opět nepřipadá v úvahu ve skladové evidenci žádná DPH. Při výdeji zásob do spotřeby (ke krmení zvířat) zase nepřipadá v úvahu žádná DPH. Ve skladové evidenci oceňuji příjmy a výdaje vždy skladovou cenou viz. výše. DPH podléhá samozřejmě až prodej zvířat na maso (faktura)
Pokud se pohybujeme v oblasti DE pak výdeje ze skladu nelze považovat za výdeje v daňovém smyslu. Je to prostě jen skladová evidence.
I když jsem použil některé pojmy, které se hodí spíš do podvojného účetnictví snad je to pochopitelné i z pohledu daňové evidence.
Pokud budete chtít nějaké další informace doplňte další dotaz. Jestli Vám někdo mimo tuto diskuzi poskytne informace zásadně odlišné od toho co jsem napsal, tak mi je prosím sdělte - rád se nechám poučit. DE není můj koníček - účetnictví je mnohom lepší.
Hezký den Vám přeje
bubu
P.S. Omlouvám se, že nejsem Zuzík.
Re: zásoby - prosím "Zuzíka"
>Daňová evidence zemědělce sice není můj obor, ale
>přesto se Vám pokusím odpovědět.
>Ja to vidím tak, že zemědělec, který vypěstuje obilí
>vlastně vytvoří vlastní činností zásobu. Při přijetí do
>skladové evidence by měl tuto zásobu ocenit skladovou
>cenou, která by měla být stanovena v návaznosti na to,
>jaké výdaje byly vynaloženy na její pořízení
>(osivo,hnojení, PHM, chemické ošetření ....) Při příjmu zásob
>vytvořených vlastní činností nepřipadá vůbec v úvahu
>DPH. Při výdeji zásob, které byly prodány opět nepřipadá
>v úvahu ve skladové evidenci žádná DPH. Při výdeji
>zásob do spotřeby (ke krmení zvířat) zase nepřipadá v
>úvahu žádná DPH. Ve skladové evidenci oceňuji příjmy a
>výdaje vždy skladovou cenou viz. výše. DPH podléhá
>samozřejmě až prodej zvířat na maso (faktura)
>Pokud se pohybujeme v oblasti DE pak výdeje ze skladu
>nelze považovat za výdeje v daňovém smyslu. Je to
>prostě jen skladová evidence.
>I když jsem použil některé pojmy, které se hodí spíš
>do podvojného účetnictví snad je to pochopitelné i z
>pohledu daňové evidence.
>
>Pokud budete chtít nějaké další informace doplňte
>další dotaz. Jestli Vám někdo mimo tuto diskuzi poskytne
>informace zásadně odlišné od toho co jsem napsal, tak
>mi je prosím sdělte - rád se nechám poučit. DE není
>můj koníček - účetnictví je mnohom lepší.
>
>Hezký den Vám přeje
> bubu
>
>
>P.S. Omlouvám se, že nejsem Zuzík.
>Perfektně vysvětleno ocenění zásob.ZDP §7c stanoví povinnost evidovat příjmy,výdaje,majetek/zásoby- jejich ocenění viz zákon o UCE,jak vysvětleno výše/,závazky. Do výdajů se promítají ty, které souvisí s vlast.výrobou /hotovostní úhrady a z účtu/a do příjmů jdou uhrazené faktury. DPH si evidujete z hotovostních plateb a fakturace.
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.