Re: DP Ukrajinec - prosím prosím
A jak to děláte s účetnictvím? Když mají jenom faktury, jejich úhrady a úhrady SP. Ale reálně žádné peníze nemají. Májí si je vybrat přes 491?
Děkuji.
>Dobrý den,
>zpracovávám DP Ukrajinci a potřebovala bych poradit,
>jak je to s minimální daní. Domnívám se, že platí i pro
>Ukrajince s povolením k trvalému pobyte v ČR.
>Ale s čím si úplně nevím rady je to, zda když podnikal
>pouze část roku, ale ŽL nepřerušil, tak zda musím
>minimální ZD počítat za 12 měsíců nebo pouze za část roku,
>kdy měl příjmy a zbytek přes čestné prohlášení, že v
>tomto období nepodnikal a neměl žádné zdanitelné
>příjmy.
>Moc děkuju.
Také se zapojím do debaty. Já vedu účetnictví 5 ukrajincům a všichni vedou pouze daňovu evidenci, nejsou zapsáni v OR a loni jim dokonce FU vracel daň a nebyl s tím žádný problém. Přiznám se, že jsem se tady dnes prvně dočetla, že by měli být zapsái v OR.
Je to někde přesně v zákonech s tím OR?
Určitě nechci Vaše postupy zpochybnit, ale dřív (nevím přesně od kdy do kdy to platilo a dneska jsem to nikde nenašla) to vyplývalo z obchodního zákoníku myslím, že §21.
Ale to je jedno, každopádně Ti moji dva jsou v OR zapsaní, takže hurá na účetnictví a závěrku.
>Také se zapojím do debaty. Já vedu účetnictví 5
>ukrajincům a všichni vedou pouze daňovu evidenci, nejsou
>zapsáni v OR a loni jim dokonce FU vracel daň a nebyl s
>tím žádný problém. Přiznám se, že jsem se tady dnes
>prvně dočetla, že by měli být zapsái v OR.
>Je to někde přesně v zákonech s tím OR?
Podle zákona o účetnictví musí osoba zapsaná v OR vést účetnictví, zahraniční osoba mimo EU je povina být zapsána v OR (dle Paragrafu 21 ObchZ) Většině finančních úřadů je jedno, zda zahraniční osoby vedou či nevedou účto, avšak můžete narazit na nějakou akční správnkyni, která se v tom začně šťourat. Skončí to pokutou a zákazem výkonu výdělenčné činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.