Re: zdanění zásob u s.r.o.
Přijde na to, jaký způsob vedení skladu máte - způsob A či B. B je myslím, že dáváte během roku vše do nákladů - např. MD 504 a na konci dle inventury proúčtujete stav skladu MD 132/ DAL 504 a ten zůstatek z loňska zas obráceně. Pokud Ačkem, tak tam to vedete přes 132 ( 131 ) už během roku a rovnáte na konci jen podle inventury - manka a přebytky a tak.
V daňové evudenci jde do nákladů to, co je zaplaceno. Sklad samozřejmě vést musíte. A kdyby FO ukončila podnikání, či přešla například na paušály, musí stav skladu zdanit.
Lucie
U přechodu a ukončení, to je mi jasné. ale teď právě mi není jasné, že mi známý říká, že vedou sklady B. O proti začátku roku jim zásoba narostla např.o 300tis. a že, protože jsou s.r.o., tak to musí zdanit. Můžete mi to trochu , prosím objasnit. Moc tomu nerozumím. Díky moc.
1.Na počátku roku evidujete na účtu 132 počáteční stav např. 100 a ten tam v klidu necháte ležet celý rok.
2.V průběhu roku nakoupíte zboží za 200, které účtujete MD 504 Dal 321.
3. Na konci roku počáteční stav, který tam celý rok odpočíval
zaúčtujete do nákladů částka 100 MD 504 Dal 132.
4. Vytisknete si sestavu stav zásob k 31.12 z vaší skladové evidence podle které byste měli mít na skladě zásobu např. 120.
Na základě této sestavy zaúčtujete 120 MD 132 Dal 504
5. Protože jste zcela určitě provedli fyzickou inventuru (zjišťovali jste skutečný stav zásob k 31.12) zjistili jste že fyzicky máte více zásob než je hodnota dle skladové evidence (bod 4). Např. zjistíte, že stav zásob dle fyzické inventury je 130.
6. V tom případě účtujete o invetárním přebytku MD 132 Dal asi 648.
Celý smysl je v tom, že na účtu 504 můžete vykázat jen to co jste prodali. V případě materiálu to co jste spotřebovali. Jestli se Váš dotaz týkal materiálu tak místo účtu 132 užíváte účet 112 a místo účtu 504 účet 501.
Hezký den přeje
bubu
Pokud firma skutečně provedla fyzickou inventuru a tento fyzický stav přesně sedí na stav účetní pak účtujete tak jak jsem popsal - pouze neúčtujete bod 6. Pokud o informaci, kterou Vám firma poskytla pochybujete ať Vám ukáží skladovou evidenci a zápis z inventury.
K tvrzení, že se daní konečný stav zásob asi toto:
Celý princip spočívá v tom, že do daňových nákladů si můžete dát jenom hodnotu materiálu, kterou skutečně spotřebujete.
V průběhu roku účtujete MD 501 Dal 321 všechny nákupy (bez ohledu na to zda je skutečně spotřebujete, či zda Vám zůstávají na skladě).
Pak zaúčujete do spotřeby i počáteční stav zásob MD 501 Dal 112. V tuto chvíli tedy vykazujete v nákladech na účtu 501 počáteční stav i nákupy.
Ale Vy jste přece všechno nespotřebovali.
Proto o hodnotu materiálu, který jste nespotřebovali musíte náklady ponížit tím, že hodnotu mateiálu k 31.12. zaúčtujete MD 112 Dal 501. Tím na účtu 501 vykazujete jen hodnotu materiálu, který jste skutečně spotřebovali - a v tom je celý smysl. A na účtu 112 vykazujete hodnotu zásob materiálu k 31.12.
Nepropadejte panice - určitě se domluvíme.
V případě dalšího dotazu - malé upozornění. K počítači se dostanu až v 18.30 hod.
Zdraví
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.