Re: Prac.neschopnost x dohoda o prov.prá
Přesněji řečeno - může pracovat a mít příjmy, jen ne z toho pracovního vztahu, na základě kterého pobírá nemocenské dávky. A zároveň musí dodržet léčebný režim. Pokud má povolené vycházky, nic mu nebrání přijít do vaší firmy a pracovat tam.
já těm zákonům také nerozumím, přece není možné, aby kontrolní úřady stále tolerovaly takovéto podvody (nezlobte se, ale normální to není)
aby se člověk hodil marod v jednom zaměstnání a uzavřel (navíc v době nemoci!) někde DoPP, že v době vycházek bude pracovat tam
vycházky má na to, aby se co nejdříve zotavil a nastoupil do práce
pokud se toto stane normou, tak není možné, aby stát nadále toto financoval (a až bude nemocenské platit zaměstnavatel a zjistí, že jeho zaměstnanec pracuje jinde, tak to přece musí být postižitelné)
nezlobte se na mě, ale já už tady ničemu nerozumím
Přesněji řečeno - může pracovat a mít příjmy, jen ne
>>>>>z
>>>>>toho pracovního vztahu, na základě kterého pobírá
>>>>>nemocenské dávky. A zároveň musí dodržet léčebný
>>>>>režim.
>>>>>Pokud má povolené vycházky, nic mu nebrání přijít do
>>>>>vaší firmy a pracovat tam.
>>>>
>>>>Moc děkuji, paní Jiřko, myslela jsem si to. Má
>>>>povolené vycházky, ve kterých se u nás může zaučovat.
>>>
>>>
>>>To mi připadá dost divný. Buď marodí a nebo může
>>>pracovat. Nebo je o vycházce zdravý??
>>
>>já těm zákonům také nerozumím, přece není možné, aby
>>kontrolní úřady stále tolerovaly takovéto podvody
>>(nezlobte se, ale normální to není)
>>aby se člověk hodil marod v jednom zaměstnání a
>>uzavřel (navíc v době nemoci!) někde DoPP, že v době
>>vycházek bude pracovat tam
>>vycházky má na to, aby se co nejdříve zotavil a
>>nastoupil do práce
>>pokud se toto stane normou, tak není možné, aby stát
>>nadále toto financoval (a až bude nemocenské platit
>>zaměstnavatel a zjistí, že jeho zaměstnanec pracuje
>>jinde, tak to přece musí být postižitelné)
>>nezlobte se na mě, ale já už tady ničemu nerozumím
>
>Souhlas, taky si myslím, že vycházky v době nemoci
>jsou na regeneraci organismu nikoli na výkon další práce.
>Ale tady většinou chce každý informaci jak ze všeho co
>nejvíce vytřískat.
Nevím, co je tomu člověku, ale neschopnost se pro každý druh práce posuzuje zvlášť. Pokud má chřipku, tak musí ležet a nemůže docházet nikam. Ale v případě, že si třeba zlomí ruku, pak např. jako řidič pracovat nemůže a je tudíž práce neschopen, ale např. jako účetní pracovat může, takže pro tuto práci neschopen není. A pokud má povoleno vycházet z domova, pak v té době může být kde chce a může pracovat tak, aby si tu ruku nemusel nijak namáhat. Anebo by mohl by pracovat i doma a vycházky by nepotřeboval vůbec. Pokud má ten druhý zaměstnavatel stejný předmět podnikání jako ten první, měl by mít od toho prvního svolení (ten zaměstnanec).
Souhlasím s tím, že je možné v jednom zaměstnání být na neschopence a pobírat nemocenskou a zároveň pracovat v jiném zaměstnání. Měl by to mít ale povoleno ošetřujícím lékařem, že mu jeho nemoc nebrání vykonávat práci v druhém zaměstnání a tedy lékař nevystaví neschopenku pro druhé zaměstnání. V tom případě může pracovat v druhém zaměstnání bez omezení, tedy nejen v době vycházek.
Ale v tomto případě by zpřísnění zákonu nepomohlo, přece když někdo má současně dvě zaměstnání, tak pro ČSSZ je lepší, když má zaměstnanec možnost při nemoci brát nemocenské jen z jednoho zaměstnání a v druhém nadále pracovat, než to neumožnit a tak by se muselo proplácet nemocenské z obou zaměstnání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.