Re: Prům.ceny PHM pro podnikatele
Cenu Naturalu Kč 29,72/l použijete pro výpočet cestovních náhrad podnikateli za rok 2007 (pokud cenu PHM neprokazoval doklady o jejich nákupu). Průměrnou cenu na rok 2008 ještě neznáte, bude vyhlášena až počátkem roku 2009. Všechny cesťáky za rok 2008 můžete uplatnit do výdajů najednou až k 31.12.2008. Také je můžete počítat průběžně, ale cenu PHM budete uvádět jen zálohově (např. 29,70) a až budete znát vyhlášenou cenu, tak můžete k 31.12.2008 doúčtovat rozdíl.
Tak to je průšvih to mi paní na FÚ neřekla prz ta cena je platná pro rok 2007 a je to blbost. Co mám dělat, když DP bylo již podané? Asi opravné co. Ještě jsem to nikdy nedělala. Účtovala jsem za větší cenu a tak musím snížit náklady na cesťák že ale nevím jak? Udělám úplně nové DP se správnou cenou? Nebo co?? nevím prosím prosím poraďte
Ano, udělejte nové daňové přiznání a zakřížkujte políčko "opravné". Vyplňte všechny údaje jako kdybyste dělala řádné přiznání, výdaje budete mít nižší, než byly uvedeny původně. Pokud podáte opravné přiznání do 31.3.2008, tak nebudou k tomu prvnímu přiznání přihlížet.
Jestli už máte vytisknutý peněžní deník a nechce se Vám opravovat jednotlivé cesťáky a tisknout znovu, tak nechejte peněžní deník a příjmy i výdaje tak, jak jsou. V opravném daňovém přiznání můžete použít tabulku E (úpravy základu daně) a v ní provést korekci. Podle § 23/3/a)/bod 2. zvýšíte rozdíl mezi příjmy a výdaji o částky, které nelze podle ZDP zahrnout do výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.