Re: LZE UPLATNIT VÝDAJE % S AUTEM NA LEA
Pokud jste do roku 2006 vedli DE a v roce 2007 vám skončil leasing a nájemné jste si uplatňovalijako daňový výdaj (i v předchozích letech), v případě, že za rok 2007 již budete chtít uplatnit výdaje paušálem, budete muset dodanit veškeré do té doby uplatněné nájemné. A to z toho důvodu, že nesplníte v tomto případě podmínku zařazení vozidla do obchodního majetku.
No to věřím, já šel ovšem cestou nejmenšího odporu a leasing jsem měsíc před jeho koncem převedl na tchána a tím se vyhnul doplacení daně z 250 tisíc :-). přitom jsem pevně přesvědčen, že to je nespravedlivé vůči podnikatelům, ovšem MF na tom bazíruje.
Mně spíš štve, že MF automaticky předpokládá, že to auto používám k podnikání dál a že tedy v tom % výdajů je ten leasing zahrnutý. Přitom podle mne by měl k datu změny způsobu uplatňování výdajů leasing "firemní" skončit a státi se leasingem "soukromým" a do toho je teoreticky každému prd, co všechno v tom procentu výdajů mám zahrnuto :-). Nikde jsem nenašel, že bych měl prokazovat, co mám všechno ve výdajích paušálem zahrnuto, prokazovat musím jen to, co uplatňuji jako skutečně vynaložené náklady v případě vedení DE nebo účetnictví.
V % výdajů je ale teoreticky zahrnuto fakt všechno - třeba i odpisy.
Pokud se rozhodnete uplatňovat výdaje % v roce, kdy NEkončí leasing, tak se nic neděje. Pouze ten rok nebudou ve "výdajích" leasingové splátky.
Průšvih nastává, pokud se rozhodnete procentovat v roce ukončení leasingu.
Pořád nevím, kam se poděje ten obchodní majetek, když jeden rok uplatním výdaje %. Mohu přece celý rok vést poctivě DE a teprve při zpracovávání DP se rozhodnu, že neuplatním výdaje skutečné, ale uplatním %. Tudíž mám obchodní majetek.
Vidíte v tom taky tu příšernou blbost našich tvůrců zákonů?
Ano, u odpisů to je jasné, tam se nepřu, co ale je to vaše "fakt všecko" ? :-)) Myslíte, že jako přijde kontrola z FÚ a řekne mi: A teď panáčku nám hezky vyjmenuj, co všecko jsi teoreticky měl v tom procentu výdajů zahrnuto. :-))) To by opravdu bylo velmi zajímavé :-)
Ale houbeles:)) Od toho je to "paušální" výdaj, aby se v tom nemohl rýpat nějaký divous z finančáku. Tím všechno myslím fakt všechno:)) Že to dané procento jaksi určuje, jaké asi tak by mohly být výdaje s konkrétní činností spojené. Mimochodem, dost by mne zajímalo, která alternativně inteligentní palice to vymýšlela.........40, 50, 60, 80% Proč se třeba liší procento u daňového poradce a u účetní? Nemáte na to nějakou velikonoční teorii? :))
Myslíte, že opravdu někdo reálně vymýšlel, kolik kdo asi tak může mít skutečné výdaje v porovnání s příjmy ? :-))
No, u těch řemeslníků a zemědělců, tam možná skutečně někdo vycházel z toho, že mají stroje, nemovitosti, drobné nářadí, materiál....
U účetních si asi řekli, že polovičku jejích příjmů sežere kancelářský papír, formuláře a náplně do propisek :-). A daňový poradce, ten si vystačí s hubou a razítkem, tak tomu povolili jen 40 % :-))).
Pane Jaromíre- prosím, prosím..
Mám dotaz jak naložit s pojistným, zaplaceným za minulé roky poté, co podnikatel přerušil podnikání.
Už jsem dotaz 2 x zadávala, ale nikdo se nevyjádřil, tak se drze nabourávám do Vaší diskuse.
Dal byste toto pojistné do výdajů? dělá mi to asi 30.000 a podnikatel se tímto dostane do ztráty, tak abych to měla v pořádku. Má ještě příjmy ze zaměstnání, takže nemusím řešit minimální základ daně.
Re: Pane Jaromíre- prosím, prosím..
Tohle podle mého názoru řeší § 23 odstavec 8. Rozdíl mezi příjmy a výdaji za část zdaňovacího období předcházející dni ukončení podnikatelské činnosti se upraví u FO pokud vedou daňovou evidenci, o výši závazků ...
Stejným způsobem postupují FO pokud v průběhu zdaňovacího období přeruší podnikatelskou činnost (§ 7) a podnikatelskou činnost (§ 7) nezahájí do termínu pro podání daňového přiznání za příslušné zdaňovací období, ve kterém byla podnikatelská činnost (§ 7) přerušena.
Takže já bych řekl, že výdaje na pojistné normálně uplatní, protože o závazku k jejich placení nejspíš věděl již ke dni přerušení činnosti. Pokud bude ke dni podání přiznání již vědět, že má přeplatek na pojistném, zvýší o něj základ daně, pokud by mu nějaký přeplatek přišel později, zdaní ho podle § 10 jako ostatní příjem.
Re: Pane Jaromíre- prosím, prosím..
Děkuji za vysvětlení, ten podnikatel dluží ani sám neví kolik, odečtu mu tedy jen to pojistné, co zaplatil do konce roku 2007, v dalších letech už má stejně smůlu. Chtěla jsem se jen ujistit zda postupuji správně a hned se do toho přiznání pustím.
Ještě jednou dík.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.