Re: zpětně odpis
takže jsem to možná udělala správně :-))
jde o OA který se pořídil v roce 2006, tam měl být udělaný 1/2 odpis a z důvodu nejspíš právě té ztráty tam nebyl.
já protože potřebuji snížit daňový základ ( protože tam nebyla karta majetku ) tak jsem si to zařadila na zrychlený odpis a udělla jako by byl druhým rokem ( takže jsem si tam dala 37,5% )
je to správně?
Obávám se že neudělala. Pokud byl majetek pořízen v roce 2006 a bylo přerušeno odepisování, v roce 2006 jste neodepsali nic, v roce 2007 již odepisovat chcete, takže odepíšete odpisy ve výši toho prvního roku, tedy toho co nebylo uplatněno za rok 2006, nikoli roku druhého, ty až letos (2008).
v odpisech a majetku mám docela mezery tak jsem ráda že jsem vás tu potkala.
takže čistě teoreticky ... když by jsem chtěla odepisovat jeden rok ne a druhý ano tak by se mi ty odpisy protáhly třeba až na 8 let? .. DE
a ještě jedno poznání: jak jsem tu procházela diskusi, tak jsem narazila na rozdílné odepisování účetní a daňová ( pro jednoduchost jsem si to zvolila také) ale třeba se mi stalo že jsem si udělala technické zhodnocení budovy, kterou máme v pronájmu daňově i účetně na 30 let. nyní mě auditoři upozornili, že by jsem měla účetní dát na 10 let a daňové ponechat tak jak jsou, jelikož budovu máme v pronájmu právě na těch 10 let ( mám podepsané i potvrzení že jsme si toto tech. zhodnocení mohli udělat a tím pádem odepisovat ).. v přiznání tedy rozníl který vznikne protože bude účetní odpis vyšší tak si o tento rozdíl povýším i daňový základ ? .. PÚ
já vím vychrlila jsem toho tu najednou nějak moc :-))
Je to zhruba tak jak říkáte. Pokud budete odepisování přerušovat, tak se o ty roky, kdy jste neodepisovala celková doba odpisu patřičně protáhne :-).
Pokud jde o rozdíl mezi daňovými odpisy a účetními, je to skutečně tak, že daňové jsou ve výši dle zákona o DP, účetní mají vyjadřovat skutečné faktické opotřebení majetku, resp. jeho faktickou životnost. Rozdíl účetních a daňových pak pak ovlivňuje základ daně, ve vašem případě ho navyšuje, jak správně říkáte.
a ještě: jaký máte názor kdy začít odepisovat: s.r.o. nakoupila stroje od mateřské společnosti v GB. jelikož jde o propojené osoby je třeba toto ocenit soudním znalcem. tohoto znalce jsme pozvali až když vlastně stroj běžel ( třeba 3 měsíce ) on stejně odhadoval cenu ne i s tím co jsme tam navíc do toho vložili ale jen na fakturu která nám přišla od mateřské společnosti ( ale viděl fungující stroj ). zařadila jsem toto na 022 až po odhadu a až jsem měla všechny faktury. samozřejmě cena byla tak o 1/3 vyšší než odhadnutá. jak by jste toto začal odepisovat účetně? již když stroj běžel nebo až po tom odhadu?
Odpisování lze zahájit po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání. Stroj běžel i bez odhadu. Vstupní cenou je (ve vašem případě) cena, za kterou byl majetek pořízen a náklady s jeho pořízením SOUVISEJÍCÍ.
Z té vaší otázky nevyplývá, zda se cena od vaší matky v GB (tedy holá nákupní) lišila podle odhadu od ceny obvyklé, předpokládám že nikoli. To co jste do zprovoznění stroje vrazili navíc jsou náklady s pořízením související a zvyšují vstupní cenu pro odpisování.
já vím že docela otravuji, ale ještě teoreticky by mě zajímalo:
kdyby jsme měli OA zařazené v majetku a odepisovali se podle 1a skupiny. teď od 1.1.2008 patří do 2skupiny. máme hospodářský rok který je od 1.3.2007 do 31.3.2008. tyto vozidla by se asi odepsali pro tento hodspodářský rok jako 1a. chápu to správně?
děkuji :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.