Vlákno názorů k dotazu Účetní odpisy od iveta - Re: účetní odpisy určitě bych to jako velkou...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2008 14:06

iveta (neregistrovaný)

Re: účetní odpisy
    určitě bych to jako velkou chybu neviděla.. daň odpisy můžete přerušit, akorát jste asi měla dělat účetní odpisy - o rozdíl mezi daňovými a účetními se pak upravuje HV. Já bych si s tím ale hlavu moc nelámala. stát jste neokradla... dokonce bude uplatňovat nižší ztrátu než by jste při provedení odpisů měla.. ale třeba má někdo jiný názor..

• 26. 3. 2008 18:54

bubu (neregistrovaný)

Re: účetní odpisy
    Z daňového hlediska problém nemáte.

Z hlediska účetního to určitě v pořádku není a účetní odpisy bych rozhodně začal účtovat.

Pokud neúčtujete o účetních odpisech pak v položce hmotný majetek ve sloupci netto vykazujete zůstatkovou účetní cenu majetku, která určitě neodpovídá skutečnosti. Tím dle mého názoru porušujete ustanovení § 7 odst. 1 zákl. 563/1991 o účetnictví, podle kterého jsou účetní jednotky povinny vést účetnictví tak, účetní závěrka podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví čili účtujete tak, že to odporuje tomuto zákonu. Tím se ale dostávate do rozporu s ustanovením § 8 odst. 2 tohoto zákona, podle kterého je účetnictví správné pokud je vedeno tak, že neodporuje tomuto zákonu.
    Tím, že vedete účetnictví nesprávné se vystavujete za strany FÚ případné sankci ve smyslu § 37 odst. 1 písm. i) zák. o účetnictví.

Záleží pouze na Vás, zda se chcete vystavovat tomuto nebezpečí - ja osobně bych to raději nedělal. Nicméně existuje určitě hodně mnohem horších účetních prohřešků než je neúčtování účetních odpisů. Já bych ale určitě doporučoval účetně odepisovat.

Pokud jsem Vám svým příspěvkem trochu vyděsil tak se omlouvám.

Hezký den přeje
    bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).