Re: HPP + živnost
1. za VPP budete považován,pokud Váš příjem ze zaměstnání dosáhne alespoň 96tis za rok a bude zároveň příjmem vyšším než z podnikání
2. pokud předložíte soc.poj.potvrzení od zaměstnavatele,že máte příjem vyšší než těch 96 tis pak nemusíte jako OSVČ platit zálohy,ale pokud z podnikání budete mít zisk(příjem pod odpočtu výdajů)vyšší než 45tis ( v roce 2008 48tis),pak musíte platit zálohy jako OSVČ vedlejší.Do oněch 45 (48tis) vůbec soc.poj.neplatíte.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
96tis. moje zaměstnání dosáhne, ale z podnikání mám příjem vyšší. Jedná se skutečně o příjem nebo o zisk? A jak je tomu když uplatňuji náklady paušálem? Nicméně o tom, že z příjem z podnikání musí být nižší, aby nebylo bráno jako hlavní slyším poprvé, skutečně tomu tak je? :-(
Ok, zálohy platiti budu .. jen jedna otázka, našel jsem na internetu, že je nutné HPP doložit ... poradíte mi čím? Stačí nějaké potvrzení o zaměstnání?
Děkuji
Dívala jsem se teď na stránky ČSSZ a faktem je,že za podmínku OSVČ vedlejší mají jen příjem ze zaměstnání více než 96tis,ale někde v hlavě mám,že to musí být zároveň méně než z podnikání,ale teď honem nevím kde jsem k té myšlence přišla :-)
Doložit můžete jen potvrzením o příjmu za rok 2007,určitě Vám ho zaměstnavatel předávala pro potřeby DP za rok 2007.Soc.poj a zdrav poj postačí kopie tohoto potvrzení.
Ať uplatňujete paušál nebo skutečné náklady princip je stejný jako u soc tak zdrav pro OSVČ vedlejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.