Re: Mám v tom zmatek,Jednatel a odměna
proč vás zajímá rok 2007 ? pokud si vyplatíte odměnu sice za rok 2007, ale bude zúčtována v roce 2008, pak postupujete dle zákona 2008 ?
Odměna jednatele:
2007 - odvod SP a ZP jen v případě, že odměna založila účast na pojištění (nad 400 Kč)
2008 - odvod ZP vždy, odvod SP zůstává "po staru"
viz http://www.cssz.cz/cz/pojistne-na-socialni-zabezpeceni/vyse-a-platba-pojistneho/odvod-pojistneho-na-socialni-zabezpeceni-za-zamestnance-odlisnosti-od-zdravotniho-pojisteni.htm
počkejte, to si nerozumíme,platit budete, ne že ne :(
tím, že jsem napsala rok 2008 - SP "po staru" znamená to, že z odměny jednatele platíte pojistné na SP v případě, že odměna založí účast na pojištění a účast založí odměna 401 Kč a vyšší. Změna v roce 2008 oproti roku 2007 je jen v tom, že z odměny jednatele platíte zdravotní pojištění, dá se říci, vždy, tj. i když účast nezaloží, tj. v roce 2008 platíte ZP i z 280,- Kč, ale SP v r. 2008 z 280,- neplatíte.
Ovšem, pokud si v roce 2008 vyplatíte 20.000, platíte SP i ZP vy i firma.
Když si v roce 2008 vyplatíte odměnu jednatele 300 Kč, platíte ZP vy i firma, SP neplatíte ani vy, ani firma.
Jasné ?
Ale záleží myslím také na tom, zda má někde jiného plátce, kde si platí ZP alespoň do minimální mzdy. Pokud ne, tak by si asi musel platit v měsících, kdy nebude placena odměna, ZP do minimální mzdy. V tom případě by bylo lepší platit odměnu pravidelně měsíčně než 1x nebo 2x do roka.
to ano, ale Michal psal, že "dělá rok 2007", z toho jsem usoudila, že podniká a platí si tudíž min. ZP jako OSVČ ..? Jak je to, Michale ? Odvádíte ZP alespoň z minimální mzdy každý měsíc jako OSVČ nebo jste osobou, za kterou je plátecem pojistného stát, máte jiný pracovní poměr ....
ano, pokud tam nemáte mezeru celého měsíce, pak evidence na ÚP=plátce pojistného stát a pro vás bez povinnosti odvodu ZP do minima, vyplatíte si za rok 2007 odměnu jednatele 280 Kč, neodvádíte ani SP, ani ZP, bez ohlašovací povinnosti vůči OSSZ i ZP.
Michala jsem upozornila hned poprvé, proč ho zajímá rok 2007, pokud si vyplatí odměnu v r. 2007, ale zúčtuje ve 2008, musí postupovat dle zákona platného pro rok 2008, ale říkal, že zpracovává 2007 ... myslíte, že Michal ještě neví jak to má udělat, z diskuze se domnívám, že už jsme mu předestřeli všechno ... ? Mě už víc nenapadá, hezký den přeji :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.