Re: Silniční daň-jízdy autem pro dvě s.r
To jste neudělal dobře, silniční daň totiž nelze daňově účinně platit za někoho jiného. Obě ty firmy by normálně platiili za vaše auto jako zaměstnance a to buď 25 Kč na den služební cesty, nebo pokud by to bylo pro ně výhodnější, tak na celý rok. Což by pravděpodobně nebylo, když jsou to dvě firmy, tam by mohlko docházet k duplicitě plateb.
Na vašem místě bych registraci k SD zase zrušil a ať platí za vás ty firmy denní sazbu 25 Kč podle toho, u které budete zrovna jezdit.
Re: Silniční daň-jízdy autem pro dvě s.r
Tady občas někdo něco tvrdí, že mi z toho jde hlava kolem :-). Tak citace ze zákona:
§ 4
Poplatníci daně
....
(2) Poplatníkem daně je rovněž
a) zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla ...
Takže v tuto chvíli vy platíte jako provozovatl vozidla tu daň zbytečně, neboť vám žádná povinnost nevznikla, nepoužíváte vozidlo pro podnikání SVÉ, nýbrž pro podnikání vašich ZAMĚSTNAVATELŮ :-)
Re: Silniční daň-prosím Jaromíra
Dobrý den, zaujala mne Vaše odpověď a dovoluji si Vás poprosit o kontrolu mého názoru.
FO podniká na základě ŽL, používá k tomu své soukromé OA nezařazené do OM, je plátcem silniční daně. Aby to bylo zajímavější, je tato FO současně společníkem a jednatelem s.r.o., pro kterou taktéž bude používat uvedené soukromé OA.
Mám zato, že za toto auto již nebude s.r.o. platit silniční daň, pokud ji tedy bude mít uhrazenou FO coby OSVČ. Nevím ale, jestli se s.r.o. přesto musí registrovat jako plátce SD, případně jestli je potřeba nějak dokládat, že silniční daň je zaplacená.
Díky moc za Váš názor.
Re: Silniční daň-prosím Jaromíra
Ne, pokud již platí SD majitel vozidla, FO a společník a jednatel současně, neplatí tuto daň již s.r.o. Jako plátce SD se musí ovšem s.r.o. registrovat v případě, že bude mít i jiná vozidla, zařazená do OM, případně bude vyplácet cestovní náhrady za použití soukromého vozidla jiným zaměstnancům, kteří neplatí za tato vozidla SD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.