Vlákno názorů k dotazu Zálohy OSVČ v r. 2008 na sociální poj.? od D. - Re: zálohy OSVČ v r. 2008 na sociální...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2008 11:41

D. (neregistrovaný)

Re: zálohy OSVČ v r. 2008 na sociální po
    Protože jste podala přehled na siciálku dnes, tj. v březnu, nové zálohy vám platí od měsíce podání přehledu, tak musíte doplatit rozdíl mezi loňským předpisem 1491 a novými zálohami na letošní rok 1579. Jelikož píšetš, že jste zaměstnaná, jste povážována asi jako OSVČ vedlejší a nemusíte platit minimální pojistné pro osobu hlavní (což je těch 1596). Váš předpis záloh je zřejmě ještě před přehledem a proto není aktuální. Po podání přehledu se to mění. Takže plaťe 1579 a bude to správně.

• 28. 3. 2008 11:45

Lenka (neregistrovaný)

Děkuji. Doufám, že se v tom někdy v životě vyznám.

• 28. 3. 2008 11:48

D. (neregistrovaný)

Jak píšete, máte příjmy ze zaměstnání vyšší, jak 96000, v tom případě jste povážována za OSVČ vedlejší. Pořádně prohlédněte předpis záloh a(byste měla předpis po podání přehledu za 2007). A mělo by to být těch 1579 a bez nemocenské.

• 28. 3. 2008 13:03

Lenka (neregistrovaný)

>>>>Byla jsem dnes podat daňové přiznání a hned jsem i
    >>>>zašla na sociálku s přehledem. Podle toho co mi
    >>>>vyplivl
    >>>>počítač, mám nedoplatek na sociálním 871,- (podnikání
    >>>>posouzeno jako hlavní, i když jsem zaměstnaná) zálohy
    >>>>za 10 měsíců byly 1491,-Kč. Potud je to dobře.
    >>>>Nerozumím ale tomu, že mi paní na přepážce řekla, že
    >>>>mám doplatit za březen 88,-Kč a dál platit zálohy ve
    >>>>výši 1579,-Kč.
    >>>>Můj předpis záloh vypadá takto: I. - III. - 1491,-Kč,
    >>>>IV. - XII - 1596,- + 238,- = 1834,-
    >>>>Nerozumím rozdílu 1579 a 1596 Kč a taky NP 238,- - to
    >>>>platit nemusím, když jsem stále ještě zaměstnaná???
    >>>>Moc děkuji za vysvětlení
    >>>

>
    >
    >Jak píšete, máte příjmy ze zaměstnání vyšší, jak
    >96000, v tom případě jste povážována za OSVČ vedlejší.
    >Pořádně prohlédněte předpis záloh a(byste měla předpis po
    >podání přehledu za 2007). A mělo by to být těch 1579 a
    >bez nemocenské.

Takže když to shrnu: ačkoliv mě vloni pani na OSSZ zaškatulkovala jako OSVČ hlavní, protože můj příjem ze zaměstnání nepřesáhl požadovaných 96000.-(nebo tak nějak), tak letos po podání přehledu bych měla být OSVČ vedlejší, protože můj příjem ze zaměstnání tu požadovanou hranici přesáhl. Zálohy ale platit musím, protože příjem z podnikání také přesáhl danou hranici, ale v jiné výši než OSVČ hlavní a také bez NP.
    No děsím se, až si budu dělat papíry za letošní rok, přesto všem děkuji!

• 28. 3. 2008 13:12

Lenka (neregistrovaný)

A co zálohy na zdravotní pojištění? Když jsem tedy OSVČ vedlejší bude pro mě platit " B) OSVČ pro které není stanoven minimální vyměřovací základ. Platí se záloha v té výši, která byla vypočtena dle výše uvedeného vzorce.) ??????????

• 28. 3. 2008 13:31

Vladík (neregistrovaný)

U ZP je to tak, že když jste zaměstnaná, tak zálohy platit nemusíte a pokud chcete platit, tak pro vás neplatí minimální VZ, ale ta záloha, která vám skutečně vyjde v přehledu....proč to dělat jednoduše, a srozumitelně že ?

• 28. 3. 2008 13:34

Lenka (neregistrovaný)

Máte pravdu, proč to dělat jednoduše, že? Teď jsem volala na OSSZ aby mi potvrdila doměnku, že jsem OSVČ vedlejší - ANO! a na Zdr. pojišťovnu, kde mi řekli to co píšete: zálohu platit můžu, ale nemusím. To jsou věci!!!!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).