Re: Musím si sama podat daň.přiznání???
Nestane se nic, ve Vašem případě je daňová povinnost splněna sražením záloh ve výplatách a daňové přiznání podávat nemusíte. Ale dobře si překontrolujte výpočet ročního zúčtování, protože je divné, že Vám vychází nedoplatek, mohla být někde chybně spočítána záloha na daň ve výplatách a nebo chybně spočítané roční zúčtování. Většinou totiž vychází přeplatek. Pokud jste vyplnila a podepsala část III. v Prohlášení poplatníka ..., kde žádáte o provedení ročního zúčtování záloh, musela by Vám mzdová v případě, že by zúčtování vypočetla špatně, dodatečně opravit a vyplatit. Udělat Vám zúčtování musí, pokud jste o něj požádala a v případě, že Vám vyjde skutečně nedoplatek, tak ten vracet nemusíte.
Mzdová účetní odmítá udělat roční zúčtování daně, asi je to pro ni složitý případ a neví jak to zaúčtovat :-)). Prohlášení jsem podepsala, ale ona odmítá, vystavila mi potvrzení o zdanitelných příjmech s tím, že si mám podat přiznání sama právě proto, že mi vychází nedoplatek, to bylo její zdůvodnění. Nechci se s ní dohadovat. Je pro mě důležité, zda opravdu nemusím sama podávat dańové přiznání a vzniklý nedoplatek doplatit.
Ale pokud vám vychází nedoplatek, tak by Vám vyšel stejný i při daňovém přiznání, pokud tedy počítala správně a nebylo by logické si podávat DP. A co tam máte tak složitého? Můžete si to spočítat i sama, když ty částky z obou potvrzení sečtete a dáte do kalkulačky třeba zde: http://www.mesec.cz/danova-kalkulacka/
Udělala jsem to a spočítala a skutečně mi vychází nedoplatek. Paní účetní se někde v přůběhu roku sekla a špatně spočítala.
Nevím co je na tom složitého, ale připadá mi že paní účetní nemá vůbec tušení jak se s tím vypořádat, tak se elegantně zbavila zodpovědnosti tím, že mi vystavila potvrzení o zdanitelných příjmech a roční zúčtování tak nemusí dělat.
Nechápu, proč odmítá udělat zúčtování, napadá mě jen :neměla jste nástup k současnému zaměstnavateli uprostřed měsíce?Jestli ano, potom je možné, že slevu na poplatníka uplatnila i nová účetní a tím by se vysvětlil i ten nedoplatek a její neochota udělat zúčtování,při správném výpočtu by neměl nedoplatek vzniknout
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.