v.e.n.d.y. - opravdu maximálně 2%?
Děkuji za odpověď, nicméně podle pokynů musí hodnota daru činit NEJMÉNĚ 2% základu daně nebo alespoň 1000Kč, maximálně pak 10% základu daně. Pokud bych si mohla uplatnit i jen tu tisícovku, potom moc nechápu, proč je tam to ustanovení o minimálně 2%?
Petra M.
Re: v.e.n.d.y. - opravdu maximálně 2%?
Beru zpět, šla jsem si to přečíst...pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území České republiky. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč....takže 1 000,- ve Vašem případě ne, minimálně 2 000,- (2%) Omlouvám se
Re: Ještě jednou pro v.e.n.d.y
já už jsem taky zblblá, pěkně jsem se zamotala. Ale teď jsem vyštrachala chytrou knihu - úhrn zákonem uznaných darů lze odečíst až po skončení roku, přesahuje-li jejich částka u FO 1000 Kč nebo alespoň 2% ze základu daně v případech, kdy je roční ZD nižší než 50 000 Kč. Je stanovena rovněž maximální hranice úhrnné hodnoty těchto darů, a to ve výši 10% ze ZD. Za dary se považují i nepeněžní dary včetně služeb. Krev jeden odběr 2000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.