Re: Minimální základ daně-osoba spolupra
MZD se nevztahuje na:
1) poplatníka
2) spolupracující manželku (manžela)
3) ostatní spolupracující osoby
za zdaňovací období, ve kterém zahájili podnikání a v bezprostředně následujícím po období, ve kterém zahájili.
Pokud na manželku nerozdělíte nic, není povinna podávat vůbec daňové přiznání (nemá žádné příjmy ke zdanění), v tom případě se na ni nevztahuje ani MZD, i když spolupracuje již 3. rokem (viz.§38g/1)
Povinnost podat DP a uplatnit MZD by nastala v případě, kdy byste na manželku rozdělil příjmy ve výši větší než 15000 Kč. Využít spolupráce manželky je totiž možnost, nikoli povinnost.
Tak teď to chápu a děkuji za radu. Jen ještě prosím o odpověď na můj dotaz týkající se přehledů pro OSSZ a VZP. Je správně, že jsem je pro manželku vyplnil s tím, že jsem použil minimální vyměřovací základ? Nemá žádný jiný přijem, jen je osoba spolupracující.
Pane Jaromíre, moc Vám děkunji. Sleduji často vaše odpovědi na diskuním foru a jsem nadšena, že tak často a nezištně a občas vtipně odpovídáte. Myslím si, že jste Jaroslavovi opravu dobře a kvalifikovaně odpověděl. Díky za něj i za sebe. Také jsem použila možnost se ptát a rady mi vážně pomohly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.