Re: v.e.n.d.y nebo jaromír, prosím!!!
Moc jsem nepochopil roli toho druhého s.r.o., tak jen jak to vidím, snad se moc nepletu. Pokud to vaše s.r.o. prodává nějaké jiné stavební firmě pouze stavební materiál, pak tento materiál je se sazbou 19%. V tom případě jim bude vaše s.r.o. vystavovat po obdržení zálohy DD k přijaté platbě s 19% sazbou DPH.
Samozřejmě pokud vám dodává to vaše s.r.o. stavební a montážní práce, které jak píšete splňují definici podle § 48 nebo 48a ZDPH, pak tyto práce jsou se sazbou 9%. Součástí stavebních a montážních prací jsou konstrukce, materiály, stroje a zařízení, které se do staveb (budov a inženýrských děl) jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují. Tedy i ten materiál koupený se sazbou 19%, pokud je do vaší stavby zabudován (jako že samozřejmě je) je pak na výstupu jako součást prací zdaněn pouze 9%.
Tak snad jste ten můj výklad pochopila a pomohlo vám to :-). Hezký den přeju
Děkuju moc:-) Jen teď nevím, co mám dělat. Je to samozřejmě ten druhý případ, jedná se prvky na střechu, které se zabudují, takže by měli fakturovat 9%: jedná se ale o UK, kteří jsou rádi, že mají práci a ten kdo si je najal jim řekl, že pokud nebudou psát faktury s 19%, tak s nimi nebude dělat. Jak byste postupovali?
Irena
Podle toho co jste napsala teď,bych je jen upozornila a řekla jim svůj názor,ale pokud tu zakázku chtějí,tak asi musejí přistoupit na podmínky objednavatele:když to vezmu z pohledu FÚ,ten se na Vás zlobit nebude,když mu odvedete vyšší DPH :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.