Re: auto na úvěr - náhrady
Opravdu si pořídil auto na svou soukromou osobu a ne na svůj živnostenský list? Velký techničák je napsán jen na něj jako soukromníka?? Pozor na to.
Jestli tedy používá soukromé auto ke služebním účelům, řídí se Zákonem o daních z příjmů, §24, odst.2k
Auto ješte koupené není .Ale pokud ho nekoupí na IČO,(sice bude procházet přes banku úhrady), pořád se mu vyplatí použít náhrady.Snad v tom problém nebude,nemůžu to nikde najít.
Výhodou bude hlavně to,že nebude muset odepisovat 5 let,protože auto najede plno km a vydrží max.2-3 roky.Dále při následném prodeji nebude dále daněno.Finančně se to pro něj vyplatí víc, ikdyž oželí DPH z garanč.prohlídek a z PHM.Nemáte náhodou někdo novou knihu Automobil v podnikání? Že by jste byli
tak laskaví a podívali jste se mi tam? Díky moc.
Jinak budu muset za správcem,což se mi moc nechce.Předem díky.
Já tedy nevím...ale představuji si to, co tazatelka píše...Faktura na IČO, úhrada z podnikatelského účtu, v techničáku jméno firmy....a přesto bude v účetnictví vyplácena náhrada za použití soukromého auta? Tak na to bych asi odvahu neměla, ale nevím všechny kličky, třeba mi to Jaromír nebo někdo jiný osvětlí, děkuji.
U FO je úplně jedno, jestli bude v TP IČO nebo RČ. To zákon neřeší. Řeší jediný požadavek a to aby to auto bylo vlastní, tedy jeho. FO je pořád z hlediska práva jeden subjekt, nikoli dva (soukromá osoba a podnikatel). To máš Vendulko příklad třeba v tom, že podnikatel FO nemůže sám sobě fakturovat, prodávat si zboží z firmy na soukromou osobu, protože to nejsou dva právní subjekty, ale stále jeden.
Faktura+úvěr nebude na IČO,prodejce to vystaví pouze na osobu(třeba na rodné číslo)a u úvěru je ve velkém i malém techničáku napsán vlastník vozidla přímo nový majitel (pouze u leasingu je vlastník leasingovka + provozovatel kupující) Takže to problém není.
Ještě mě napadlo, co kdyby auto na úvěr si koupila manželka a manžel by ho jen používal.Tam by mohl uplatnit zák.náhradu za km
4,10 + prům.spotřebu PHM ? (klasický vzoreček který znáte)+silniční dań.
nemám bohužel tu knížku novou Automobil v podnikání, tam to určitě je.Mám jen starou a tam ještě nebyli úvěry na auta pouze leasing.(dřív úvěry na auta nedávali).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.